D.I.C. Veritas

„Večernji list“, 03.07.2012. – Zbog osnovane sumnje da je imovina u njegovu vlasništvu proistekla iz kaznenog djela ratnog zločina – Tužiteljstvo Srbije traži privremeno oduzimanje imovine Devetku

Devetak je prvooptužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu u listopadu 1991. godine i osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina

Poslije prošlotjedne prvostupanjske presude Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije zatražilo je na današnjem ročištu od sudskog vijeća odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu privremeno oduzimanje imovine Ljubanu Devetku zbog osnovane sumnje da je imovina u njegovu vlasništvu proistekla iz kaznenog djela ratnog zločina.

– Iz rezultata financijske istrage provedene 2010. godine proizilazi osnovana sumnja da je imovina čije se privremeno oduzimanje zahtijeva u očiglednom nerazmjeru s Devetkovim zakonitim prihodima te prelazi iznos od milijun i pol dinara – navodi se u priopćenju tužiteljstva. Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević naredio je u rujnu 2010. godine pokretanje financijske istrage protiv trojice optuženih za ratni zločin u Lovasu tijekom koje je utvrđeno da su optuženi u vrijeme izvršenja kaznenog djela od zarobljenih civila oduzeli novac, zlatni nakit i druge dragocjenosti, piše u priopćenju. Podsjećaju i da je protiv Devetka 26. lipnja završen prvostupanjski sudski postupak u kojem je, u svojstvu zapovjednika civilno-vojne vlasti i kao rukovoditelj seoske zadruge, prvooptužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu u listopadu 1991. godine i osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Tijekom ovog postupka, u kojem je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije Dušan Silni osuđeno na ukupno 128 godina zatvora, utvrđeno je da su oni od napada na Lovas 10. listopada 1991. godine pa u idućih nekoliko dana odgovorni za smrt 44 osobe kao i za  druge oblike ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.