D.I.C. Veritas

„Večernji list“, 04.07.2012. – Iskazom svjedoka nastavljeno suđenje optuženima za ubojstva civila u Gruborima 1995. – Boži Krajini ukinut pritvor u kojem je bio 30 mjeseci

Iako se tužiteljstvo tom zahtjevu usprotivilo, vijeće je prihvatilo argumente braniteljice Jadranke Sloković

– Nisam rekao da sam vidio kako Grubore napušta 15-ak pripadnika postrojbe, već sam rekao da sam to čuo u nekim razgovorima. Konačno, nisam ni siguran da sam uopće vidio Grubore. Vidio sam neke kuće – objašnjavao je Stjepan Žinić razlike u iskazima koje je dao danas na zagrebačkom Županijskom sudu te prije nekog vremena u istrazi.

Žinić, bivši pripadnik ATJ-a Lučko, svjedočio je u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, dvojici bivših specijalaca, optuženima za ratni zločin nad civilima počinjen u kolovozu 1995. u Gruborima. U svom iskazu Žinić je opisao kud se kod kretao tijekom akcije čišćenja terena radi prolaska Vlaka slobode, pa je tako kazao da su specijalci bili podijeljeni u grupe, da su se penjali po teškom terenu, da je bilo loše vrijeme… Pojašnjavao je da je bilo pravilo da se nakon svake akcije pišu izvješća, pa je tako bilo i nakon Grubora.

– Mislim da sam i taj put pisao izvješća i čini mi se da je taj put zapovijed došla od nekog iz zapovjedništva. Sačića ili Markača. Pretpostavljam da je meni moj zapovjednik rekao da je došla zapovijed da se to napiše – iskazivao je Žinić. Odgovarajući na upit Ivana Stanića, branitelja Frane Drlje, svjedok je kazao da se poznaje s Milijanom Brkićem, sadašnjim glavnim tajnikom HDZ-a, a nekadašnjim pomoćnikom ravnatelja policije. Brkićevo ime spominjali su neki drugi svjedoci, koji su iskazivali da se s njima nalazio prije ili poslije, no što su davali iskaz tužiteljstvu te ih je pri tome upozoravao da moraju sve reći.

– Brkić i ja smo prijatelji i poznanici i naravno da se susrećemo. Ne znam je li on sudjelovao u kriminalističkoj obradi u ovom predmetu, no mi smo znali pričati i o ovome. To je logično, jer sam ja svjedočio i u Haagu, prijatelji su nam u zatvoru, a bio sam i osumnjičenik – kazao je svjedok.

Jadranka Sloković, braniteljica Bože Krajine, zatražila je da mu se ukine pritvor, u kojem je 30 mjeseci. Iako se tužiteljstvo tom zahtjevu usprotivilo, vijeće je prihvatilo argumente J. Sloković, pa je Krajini pritvor ukinut.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.