D.I.C. Veritas

Večernji list, 05.01.2017., Pupovac: Pohvale Plenkoviću jer je donio ‘okolnosti smirenja', ali i zamjerke zbog Jasenovca

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac organizirao je tradicionalni Božićni domjenak SNV-a

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovacuputio je s tradicionalnog Božićnog domjenka SNV-a pohvale na račun premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade koja je donijela okolnosti smirenja, no i zamjerio zbog ploče u Jasenovcu, bez koje “atmosfera i iščekivanje gotovo ni s čim ne bi bilo stavljeno u sumnju”.

 ”Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra ali i sa sjenom i osjećajem zabrinutosti koji iz te geste, iz toga čina na tome mjestu ne može, a da ne bude proizvedeno. Smrt jednoga od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugoga od nas. Stradanje jednoga od nas ne može biti razlog za vrijeđanje spomena i sjećanja na stradanje bilo kojeg  drugog od nas, a pogotovo ne na takvom mjestu historijskog stradanja i historijskog posrnuća koji se među nama dogodilo, na mjestu na kojem je u 20. stoljeću vjerojatno na jednom mjestu stradalo najviše pripadnika  hrvatskog naroda. Ne spominjem ni Srbe, ni Rome, ni Židove, nego Hrvate koji su zbog političkog neslaganja i političkih ideja bili žrtve na tom groznom stratištu. Gotovo osam tisuća. Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016., program i politiku koja je dobila priliku da Hrvatskoj donese potpuni mir i obnovu povjerenja”, poručio je Pupovac pred prepunom dvoranom uzvanika u Hrvatskom novinarskom domu.

Prisjećajući se nedavnih parlamentarnih izbora i njihovih rezultata, Pupovac je kazao kako je Hrvatska njima dobila “okolnosti smirenja i onoga što je obećavalo odsutnost konflikata i posvećenost društvenim problemima i važnim pitanjima hrvatskog društva, države i svih građana, uključujući i one srpske  nacionalnosti”. “Za to imamo puno razloga zahvaliti prvom čovjeku i predstavniku te politike Andreju Plenkoviću i onome što je on donio sa svojim porukama i svojim programom”, poručio je Pupovac.

Osvrnuo se i na pitanja prava Srba u Hrvatskoj te ustvrdio kako, kad je u pitanju obrazovanje, ima puno posla, s obzirom da je od 570 udžbenika potrebnih za program srpskog školovanja u Hrvatskoj tiskano njih samo 115. Kad je u pitanju razvoj povratničkih sredina, dodao je, srpska zajednica uzda se u suradnju i program koji je definiran s Vladom.

Pupovac je pozivao na toleranciju, prihvaćanje te posvećenost zajedničkim interesima. “Naša zadaća je da na prostoru u kojem živimo kao zemlja i nacija doprinesemo izgradnji mira. Koliko god izgledalo da smo to završili – nismo!  U mnogim je aspektima to pogoršano”, rekao je.

Plenković: Pokrenuti proces suočavanja s prošlošću

Premijer Plenković ponovio je kako njegova Vlada šalje poruke dijaloga, suradnje, suživota tolerancije i okrenutosti budućnosti. Napomenuo je kako je Hrvatska – nakon pravednog, obrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske agresije – ostvarila slobodu i neovisnost, društvo koje je dosegnulo najviše demokratske vrijednosti i u poštivanju ljudskih i manjinskih prava.

“Upravo takva Hrvatska koja želi urediti odnose sa svim manjinama danas ima vladu koju podržava svih osam zastupnika nacionalnih manjina u Saboru. Osobno sam želio da to tako bude i želim da tako bude i u budućnosti, jer je to najbolji način za kvalitetno ostvarivanje prava svih manjina u RH. Hrvatska država poštuje svoje manjine i učinit će maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način, sukladno gospodarskim i socijalnim mogućnostima”, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima, što “nam nameće obvezu da 2017. na jedan racionalan i pluralističan način raspravimo i pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i prije svega zakonit način započnemo, a ja se nadam i zatvorimo do kraja rada ove vlade. Da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da što je moguće više oko tih pitanja ostvarimo široki društveni i politički konsenzus i to je moja ambicija i ambicija moje vlade”, kazao je hrvatski premijer.

Božović poručio Srbima u RH: Matična će vas država braniti svim raspoloživim sredstvima

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović je Srbima u Hrvatskoj zaželio da “ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama”, poručivši im da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima. Hrvatskom vodstvu i građanima uputio je poruku mira, zajedništva te poziv da zajedno grade ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo.

“Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost”, poručio je Božović.

Čestitajući Božić vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako izazovi koji stoje na putu neće zasjeniti sve ono dragocjeno što je zajedno izgrađeno, a istaknuo je i dobru suradnju Grada Zagreba i srpske zajednice. Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednice Republike i zastupnik talijanske manjine u Saboru Furio Radin.

Tradicionalnu božićnu čestitku “Mir Božji, Hristos se rodi” vjernicima je uputio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. “Bilo koja vrsta negacije samoga drugoga nije ništa nego negacija samog sebe i smisla svog postojanja”, poručio je uoči obreda lomljenja česnice.

Božićni domjenak SNV-a bio je i prilika za dodjelu tradicionalnih nagrada.Tako je Novica Vučinić, umjetnik iz Moravica u Gorskom kotaru dobio nagradu “Nikola Tesla” za osnažen koncept obrazovnih prava. Nagradu “Diana Obexter Budisavljević” dobila je Mirta Trninić, građani Srba dobili su nagradu za antifašizam “Doktor Gojko Nikoliš” dok je dobitnik nagrade “Svetozar Pribičević” za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih odnosa povjesničar Hrvoje Klasić.

 

Plenkovićeva čestitka vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

„U povodu radosnog blagdana koji u svim ljudima dobre volje budi nadu u boljitak i daje snagu za život prožet istinskim vrijednostima mira, sreće i dobrote, svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, upućujem iskrene čestitke. Dani slavlja Isusovog rođenja unijet će u vaše domove i vaše obitelji ozračje ljubavi i tolerancije.

U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim pravoslavnim vjernicima, želim radostan i blagoslovljen Božić. Provedite ga u miru i zajedništvu sa svojim bližnjima.

Mir Božji, Hristos se rodi!“,  stoji u čestitki premijera Plenkovića. (h)

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.