D.I.C. Veritas

Večernji list, 06.12.2016., Hrvatska se protivi da Srbija otvori poglavlja 25 i 26

Premijer Aleksandar Vučić u ponedjeljak je, poslije susreta s Hahnom, izjavio da je veliki optimist glede otvaranja novih poglavlja te da će sljedećeg tjedna biti održan sastanak o tome

Hrvatska je među državama članicama EU koje se protive da Srbija otvori nova pregovaračka poglavlja o članstvu u Uniji, piše u utorak beogradski tisak. Hrvatska, koja je i do sada u više navrata sprječavala napredak Srbije k EU, uglavnom zbog bilateralnih pitanja, jedna je od članica EU koje se protive otvaranju novih poglavlja, navodi list Blic, dan poslije posjeta europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna Beogradu, tijekom kojeg je najavljeno moguće otvaranje triju novih poglavlja do kraja godine.

Premijer Aleksandar Vučić u ponedjeljak je, poslije susreta s Hahnom, izjavio da je veliki optimist glede otvaranja novih poglavlja te da će sljedećeg tjedna biti održan sastanak o tome. Vučić kaže kako je uvjeren da će “sasvim sigurno biti otvoreno poglavlje 5 (o javnim nabavama), ali da oko poglavlja 25 i 26. koja se tiču obrazovanja, znanosti i kulture, “ne postoji puna suglasnost država članica EU”.

“Hoće vidjeti može li još nešto dobiti od Srbije i od toga ovisi hoće li poglavlja biti otvorena sada ili poslije. Tu je riječ i o onome što stiže iz Hrvatske, kao i o pitanju odnosa Beograda i Prištine. Mi sigurno nećemo odustati od nacionalnih i državnih interesa da bi nam netko otvorio poglavlja”, rekao je Vučić ne govoreći detaljnije o zahtjevima koji se stavljaju pred Srbiju.

Blic podsjeća da je službeni Zagreb i prije nedavnih otvaranja poglavlja 23 i 24 o ljudskim pravima i vladavini prava insistirao da Beograd promijeni zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine te zahtijevao bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Hagom. Posljednji je uvjet prethodnih dana bio ponovno aktualan jer je Haški tribunal (ICTY) povukao oznaku tajnosti s međunarodnih tjeralica za troje suradnika Vojislava Šešelja koji su pred Tribunalom optuženi za nepoštovanje suda, a od Srbije se traži da te članove Srpske radikalne stranke hitno izruči Tribunalu.

“Hrvatska se nalazi u skupini zemalja koja je prethodnih mjeseci na tome posebno inzistirala”, piše Blic. Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn u ponedjeljak je u Beogradu rekao kako vjeruje da će se zemlje članice Europske unije vrlo brzo usuglasiti o daljnjem napretku Srbije u pregovaračkim poglavljima 25 i 26.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.