D.I.C. Veritas

Večernji list, 07.01.2015., Profesionalni nos Ivane Petrović dobro ‘nanjušio’ mitropolita Porfirija

Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Novoj TV, zacijelo je već oguglala na pohvale u ovoj rubrici, ali sad je neizbježna još jedna

Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Novoj TV, zacijelo je već oguglala na pohvale u ovoj rubrici, ali sad je neizbježna još jedna. Prijašnje su se, doduše, odnosile na njezina izvještavanja izvan Hrvatske, a sad je za pohvalu sinoćnji intervju iz središta Zagreba, s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem. U pravo vrijeme, tj. na Badnjak po Julijanskom kalendaru, po kojem se ravna SPC, a još važnije – pravim pitanjima do pravih odgovora.

Primjerice, na ono o dosad najlošijim odnosima Hrvatske i Srbije od rata dosad, mitropolit Porfirije rekao je kako “moramo voljeti jedni druge – mi koji živimo na istim prostorima”. I pritom dodao da su i Crkve (su)krivci što se nije učinilo više u procesu pomirbe. U trenutku kad se učinilo da će Ivana Petrović otvoriti Pandorinu kutiju s pitanjem o protivljenju SPC kanonizaciji kardinala Stepinca, mitropolit Porfirije rekao je koncilijantno da se načini kanonizacije u dvjema Crkvama razlikuju, ponovivši riječi patrijarha Irineja “da je dobro da netko tko je svetitelj u jednoj Crkvi bude poštovan i u drugoj Crkvi”, ali da je “to po definiciji pitanje Katoličke crkve i to ne samo u Hrvatskoj , nego univerzalne Katoličke crkve”. Otprilike, kako bi rekli Zagorci – ne bi se štel mešat!

Kada se k tome pribroje odgovori da bi hrvatska i srpska djeca u istočnoj Slavoniji trebala zajedno ići u školu i vrtiće te da je SPC-u uglavnom vraćena imovina (što premijer sigurno neće komentirati da su pohlepni – op. a.), intervju je zaokružen u cjelinu, koja je sinoć, na Badnjak kojega slave pravoslavni vjernici, ostavila traga na televizijskim ekranima. Jer je mitropolita Porfirija ponovno promovirala u episkopa novoga doba. Tj. upravo onakvoga kakav treba Hrvatskoj. Zahvaljujući profesionalnom “nosu” Ivane Petrović, s Nove TV.

PLUS  Zemlja je majka! Potvrdilo se to i u sinoćnjem dokumentarcu “Pogledi: Dišem, kopam, čeprkam…” na HTV1, o urbanim vrtovima u Varaždinu, koji su nikli prije tri godine.

MINUS  I. Petrović zna, ali je trebala podučiti i gledateljstvo da se mitropolita oslovljava s “visokopreosvešteni gospodine”, jer je u neznanju uzrok podjela, mržnje i ratova.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.