D.I.C. Veritas

Večernji list, 08.05.2024, Major Medić, optužen za ratni zločin u logorima: ‘Mirno spavam snom pravednika’

Iz optuženikove završne riječi proizlazi da sam ja kao tužiteljica izopačenog uma, kao i istražitelji, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, DORH, čak i službenica u uredu za zaštitu žrtava, te u konačnici mediji, reagirala je tužiteljica Zubčević

Ravno dvije godine nakon što je uhićen pri ulasku u Hrvatsku, Vojislavu Mediću iz Beograda bit će 15. svibnja izrečena presuda za ratni zločin nad vukovarskim braniteljima u srbijanskim logorima. Umirovljeni major JNA i istražni sudac Vojnog suda u Beogradu optužen je da je, kao ispitivač Službe sigurnosti bivše JNA, zlostavljao zarobljene hrvatske branitelje 1991. i 1992. godine. Okrivljenik, pak, od prvoga dana tvrdi kako je riječ o zamjeni identiteta te da je zločine u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici počinio neki drugi Medić.

Svoju završnu riječ iznosio je u utorak dva i pol sata, a nastavio je i u srijedu. Dok tužiteljstvo za njega predlaže maksimalnih 20 godina zatvora, Medić traži oslobađajuću presudu. Nastavio je secirati iskaze svjedoka, pa tako i Stipe Mlinarića Ćipe, vukovarskog branitelja i saborskog zastupnika Domovinskog pokreta.

- Mlinarićev iskaz vjerno odražava karakter postupka protiv mene. U medijima je rekao da sam ja bio član skupine Labrador, da sam potom bio u Vukovaru u stožeru Blage Zadre, a onda i u logoru kao ispitivač. Iskazivao je proturječno o brojnim okolnostima. Jedno je govorio u istrazi, drugo na raspravi, a dio njegovog iskaza je u koliziji i sa službenim zapisnicima iz istrage. Nadam se da sud neće povjerovati u njegove laži – obrušio se optuženi Medić na svjedoka Mlinarića. Tvrdi da su prepoznavanja, nakon što je uhićen, bila montirana.

- Nema sumnje da sam ja namjerno zamijenjen s nekim drugim, a sada znamo i s kim, konkretno sa Slobodanom Grbićem, kojeg je svjedok Goran Vidaković u svojoj izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika naveo kao osobu koja je sudjelovala u ispitivanjima u sabirnim centrima, koristeći se pri tome pseudonimom Medić – izjavio je on. Sumnja i da su na sudu skrivani dokazi koji mu idu u prilog.

- Ne dovodim u pitanje da su zarobljenici doživjeli patnje u sabirnim centrima, ali ja u tome nisam sudjelovao – kazao je.

“Lažno sam optužen”

- Iz svih izvedenih dokaza jasno je da sam lažno optužen uz pomoć svjedoka koji su iskazivali u ovom postupku. No, nakon svega što smo vidjeli i čuli, ja mirno spavam snom pravednika, a vas, članovi sudskog vijeća, molim da se oslobodite predrasuda i političkih konotacija te donesete odluku s kojom ćete moći mirno spavati – poručio je Medić sucima.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.