D.I.C. Veritas

Večernji list, 08.08.2018, Savo Štrbac oštro po Hrvatskoj: Tuđmanu je uspjelo ono što nije Paveliću

Rekao je i kako Srbi nisu bili agresori u Domovinskom ratu jer su rođeni na prostorima Hrvatske te da stoga i nema nikakvoga obrambenoga rata

U vrijeme novoga zahlađenja odnosa Hrvatske i Srbije, koje se kao po pravilu ponavlja svake godine u vrijeme obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja, oglasio se i predsjednik srbijanskog Udruženja Veritas Savo Štrbac koji je iznio niz optužbi protiv Hrvatske.

Kazao je kako je bilo očekivano i ove godine da će doći do novog zaoštravanja odnosa te da je tako nešto najavila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Komentirajući teške riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je Hrvatsku uporedio s nacističkom Njemačkom, Štrbac je istakao kako je to prava istina. – Ono što je on rekao ja mogu da potvrdim brojkama. Ako je 1991. godine bilo učešće Srba u ukupnoj populaciji Hrvatske iznosilo 12,2 posto plus dva posto Jugoslavena, među kojima je opet bilo 80 posto Srba, imali ste ih 2011. samo 4,36 posto. Naše ozbiljne analize govore da će 2021. godine to sudjelovanje Srba u ukupnoj populaciji Hrvatske spasti na ispod tri posto.

To je upravo ona željena projekcija Tuđmana s početka devedesetih, da će srpsko pitanje biti riješeno za sva vremena. Mislim da su Srbi već sada u Hrvatskoj spali na ispod tri posto Ovo što je rekao Vučić, da je etničko čišćenje ostvareno, to je to, rekao je Štrbac koji je mišljenja kako će trebati puno vremena da se odnosi dvije države poboljšaju. Prema njegovim riječima Hrvatska će morati na pravi način da se suoči sa svojom prošlošću. Rekao je i kako Srbi nisu bili agresori u Domovinskom ratu jer su rođeni na prostorima Hrvatske te da stoga i nema nikakvoga obrambenoga rata.

- Hrvatska na pravi način treba da se suoči s prošlošću iz devedesetih, pa i četrdesetih godina. Moram da kažem i to, da ono što nije uspelo Paveliću , trećinu pobiti, trećinu protjerati, trećinu pokrstiti, da je to premašila Tuđmanova vlast devedesetih. Ne po toj formuli, oni su je nešto izmijenili. Oni su preko dvije trećine protjerali, jedan dio, oko 7.000 pobili, a proces pokatoličenja traje intenzivno i danas, kazao je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.