D.I.C. Veritas

Večernji list, 12.07.2019, Šota (HDZ): Ima pomaka u odnosu Srba i Hrvata, Milaković: To su kozmetičke promjene

Idemo toliko daleko da vodimo brigu o tome da sjednicu Gradskoga vijeća ne zakažem na neki pravoslavni blagdan. Ako živimo u Hrvatskoj, a živimo, onda bi bilo korektno i kada bi predstavnici vukovarskih Srba bili dio gradskog izaslanstva kada se polažu vijenci za poginule barem za Dan Grada i Dan državnosti, smatra Tomislav Šota iz HDZ-a

Možemo biti zadovoljni kada je riječ o pravima koja ostvaruju pripadnici srpske nacionaln manjine u Vukovaru. Odnosi su bolji i u zadnje dvije godine došlo je do normalizacije odnosa. Sasvim korektna je suradnja i s politgičkim strankama sa srpskim predznakom, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Šota (HDZ) komentirajući riječi predsjednika Ustavnog suda RH Miroslava Šeparovića koji je poručio kako se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Podsjetio je kako već dvije godine svim vijećnicima srpske nacionalnosti se materijali za Gradsko vijeće, na njihov zahtjev, dostavljaju i na ćriličnom jeziku i pismu. Svi ti materijali se prvo prevode, a onda nanovo tiskaju, a za sve je to Grad Vukovar osigurao sredstva iz gradskoga proračuna. Ističe kako vjeruje da Srbi u Vukovaru u ničemu nisu zakinuti.

– Idemo toliko daleko da vodimo brigu o tome da sjednicu Gradskoga vijeća ne zakažem na neki pravoslavni blagdan. Ako živimo u Hrvatskoj, a živimo, onda bi bilo korektno i kada bi predstavnici vukovarskih Srba bili dio gradskog izaslanstva kada se polažu vijenci za poginule barem za Dan Grada i Dan državnosti. Međutim, mislim da i u tu imamo određenih pomaka, rekao je Šota.

U isto vrijeme komentirajući riječi Šeparovića zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković (DSS) kaže kako su to sve kozmetičke promjene od strane Ustavnoga suda i da u svemu tome nema ničega suštinskog.

– Ustavni sud je definitvno zakasnio jer cijeli taj predmet kod njih stoji četiri godine da bi se donijela sada nekakva kozmetička i izbalansirana odluka koja zapravo ništa ne donosi. Činjenica je da Srbi u Vukovaru ostvaruju minimum minimuma zagarantiranih prava čija je paleta puno šira ali je na većinskoj vlasti ostavljeno da odluči kolika razina tih prava će biti, rekao je Milaković.

Kaže kako su Srbi u Vukovaru i dalje marginaizirani, da se ne uvažava njihovo mišljenje niti ih se pita kod donošenja odluka. Prema njegovim riječima ne vodi se računa niti o srazmjernoj zaposlenosti u državnim i gradskim institucijama kao niti Uredu državne uprave, imenovanjima školskih odbora… Podsjetio je i na činjenicu da još uvijek više državnih institucija u gradu nema postavljene dvojezične ploče na pročeljima svojih zgrada te da se i tu čeka očigledno da prođe vrijeme, odnosno, čeka se 2021. godina i novi popis stanovništva.

– Kada se tako radi o tim pravima što onda očekivati o odnosu prema žrtvama, nestalima i sl. Međutim, ne može se niti očekivati više kada većinu čine Penava i Pavliček koji i odlučuju koliku razina prava u Vukovaru će imati ovdašnji Srbi. Odlazak gradonačelnika na Uskrs u pravoslavnu crkvu bio je običan marketinški i PR trik i ništa više jer se Srbi u Vukovaru i dalje stigmatiziraju, marginaliziraju i ostavljaju po strani, rekao je Milaković.

Iz SDSS najavili su kako će se po ovom pitanju oglasiti priopćenjem za javnost.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.