D.I.C. Veritas

Večernji list, 13.06.2014., Pobio civile jer su mu nekoliko dana prije hicem ubili djevojku u Sisku?

Čvrsti dokazi – 
bivši pripadnici Teritorijalne obrane Glina svjedočili su protiv suboraca

Zbog nikada procesuiranog zločina nad civilima počinjenog u jesen 1991. godine u Novom Selu Glinskom zagrebačko tužiteljstvo ovih je dana donijelo rješenje o provođenju istragu protiv osmorice bivših pripadnika Teritorijalne obrane Gline.

Tako će se na tjeralici uskoro naći imena Vlade Ćupovića (73), Georga Nashida Kamala zvanog Kami (44), Bogdana Jednaka (48), Ljubiše Juzbašića (43), Bore Miljevića (45), Dragiše Bogunovića (45) te Zorana Miljevića (41) i njegova 54-godišnjeg imenjaka i prezimenjaka. Svi su oni do rata živjeli u Glini i okolici, a danas žive u Srbiji.

Htio osvetiti djevojku

Nakon godina i godina istrage tužiteljstvo sada vjeruje da ima dovoljno dokaza da su oni krivci za smrt trideset i troje seljana. Među dokazima koji to potkrepljuju našli su se i iskazi bivših glinskih teritorijalaca čiji je komandant bio Vlado Ćupović, koji je dao zapovijed da se likvidira preostalo stanovništvo u selu. Zapovjednik izviđačko-diverzantske grupe koja je ubila civile bio je sisački Srbin, časnik JNA-a Duško Malović. Taj bivši tjelesni čuvar estradne zvijezde Tatjane Matejaš Tajči nekoliko dana prije izgubio je djevojku Ljubicu Solar. Ubijena je u njegovu stanu u Sisku. Stvarna je meta likvidacije zapravo bio Malović. Devetnaestogodišnja Ljubica ubijena je nekoliko dana prije zločina u Novom Selu Glinskom pa je jedna od pretpostavki da je Malović htio osvetiti djevojku. Naime, selo je već neko vrijeme bilo okupirano, u njemu su ostali uglavnom stariji stanovnici, i sve do ubojstva Ljubice Solar nikome nisu smetali.

Kada je Malović s navedenim okrivljenicima te danas pokojnima Dragišom Bogunovićem, Sinišom Šeovićem, Jovom Vujaklijom i Mirkom Jednakom došao u Novo Selo Glinsko, istjerali su ljude iz kuća i potjerali ih do trafostanice. Žene su zatim zatvorili u drvenu kuću, koju su gađali zoljom i zapalili. Najmlađa među njima bila je 15-godišnja Katica Šimanović. Muškarce su strijeljali.

Likvidiran u Beogradu

Taj dan u listopadu 1991. godine ubijeni su Kata i Ivan Bradarić, Kata, Ivan i Stjepan Horvatić, Stjepan Kušan, Mara Marinović, Jela Milošić, Jana Olija, Nikola Roksandić, Mara, Katica, Ivan i Pavle Šimanović, Marta, Kata i Mato Šimunović, Josip i Pavle Škrinjarić, Barica, Jana, Milka, Josip i Nikola Šoštarić, Kata Tovunac, Milan Valent, Jela (kći Mije), Jela (kći Ivana), Katarina, Barica, Joso i Ivan Vidnić. Mjesec dana kasnije Bogdan Jednak u obližnjoj je Prekopi pokraj ceste zatekao Katu Miličić. Ubio ju je hicima iz “škorpiona”. Do sada su pronađena tijela samo šest žrtava.

Sve okrivljenike tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Od pravosuđa Srbije zatražit će da ih se ispita. Duško Malović nije se našao na ovom popisu. Skončao je u prosincu 1994. u mafijaškom obračunu u Beogradu kada su trojica maskiranih ubili njega i šefa voždovačkog klana Gorana Vukovića zvanog Majmun, za kojeg se pročulo osam godina ranije kada je ubio Ljubomira Magaša zvanog Ljuba Zemunac. Beogradska Politika prošle je godine objavila izjavu svjedoka koji tvrdi da su upravo Vuković i Malović ubili srbijansku novinarku Dadu Vujasinović.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.