D.I.C. Veritas

Večernji list, 13.07.2015, Vijeće odbilo zahtjev da mu se sudi u odsutnosti

Priča o Trifunoviću priča je o čovjeku čija sudska kalvarija u tri države bivše Jugoslavije – Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji – traje više od 20 godina

Kada će Vlado Trifunović, bivši general JNA, sjesti na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda, gdje bi mu trebao početi obnovljeni postupak za ratni zločin, poprilična je nepoznanica. Naime, Trifunović, prema mišljenju vještaka, zbog kroničnih problema sa srcem nije u stanju pristupiti raspravi niti je u stanju putovati od Beograda gdje živi do Zagreba gdje bi mu se trebalo suditi. Zbog toga je zatraženo da se odluči o suđenju u odsutnosti, no zahtjev je odbijen. Naime, izvanraspravno vijeće smatra da će se Trifunovićevo zdravstveno stanje možda popraviti te da će u nekom trenutku ipak biti sposoban za suđenje.

 

Sude mu u tri države

A priča o Trifunoviću priča je o čovjeku čija sudska kalvarija u tri države bivše Jugoslavije – Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji – traje više od 20 godina. Jer prve dvije države su ga optužile i sudile mu za ratni zločin, dok ga je Srbija optužila i sudila mu za veleizdaju. O životno-pravnoj situaciji Vlade Trifunovića u Srbiji je 2009. snimljen i dokumentarni film “Izdajnik protiv zločinca”, a sam Trifunović u intermecu između sudskih presuda i postupka koji su se protiv njega proteklih godina vodili, u srpnju 2014. za srbijanske medije je kazao:

– Stalno sam pod stresom jer sam s jedne strane osuđen kao ratni zločinac, a s druge kao izdajnik. Nisam ni jedno ni drugo. Godine prolaze, meni je zdravlje sve slabije. No vjerujem da će jednog dana sve biti presuđeno kako je pravično, ali je pitanje hoću li to doživjeti.

Trifunović se na optuženičkoj klupi u Hrvatskoj i Srbiji našao jer je početkom Domovinskog rata bio zapovjednik Varaždinskog korpusa JNA. Taj se korpus u rujnu 1991. predao Hrvatskoj vojsci, no prije predaje JNA je granatirala varaždinski aerodrom, a pogođeni su i neki civilni ciljevi. Poginulo je šest osoba, pa je zbog toga Trifunović optužen za ratni zločin te je 1993. u Varaždinu u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora.

Pritisak javnosti

Kada se vratio u Srbiju, proglašen je izdajicom, suđen je zbog veleizdaje i nakon dvije oslobađajuće presude, 1994. osuđen je na 11 godina zatvora. Na koncu je ta presuda ukinuta pod pritiskom javnosti da se Trifunović rehabilitira. U međuvremenu, nakon dva odbijena zahtjeva, u Hrvatskoj mu je u kolovozu 2013. odobren zahtjev za obnovu postupka, i to temeljem iskaza svjedoka koji prije nisu bili saslušani poput Radimira Čačića i Stjepana Mesića. – Ne znam tko je izdao zapovijed o raketiranju aerodroma, no to sigurno nije bio Trifunović, niti su se njegovi nadređeni s njim o tome konzultirali. Nije imao ni komunikaciju s njima, a odluku o predaji donio je Trifunović – kazao je Čačić. Mesić je svjedočio i da se Trifunović oglušio o naredbu Živote Avramovića, koji je od njega tražio da korpus borbeno djeluje.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.