D.I.C. Veritas

Večernji list, 13.11.2016., Srpski zavjetni križ ponovno u Vinkovcima, na mjestu gdje je bio od 1828.

Po riječima vinkovačkog paroha, protojereja stavrofora Predraga Azapa pravoslavni vjernici su se po tradiciji oko toga križa okupljali svake godine u molitvi na Uskršnje jutro

Uz križanje vinkovačke Ulice bana Josipa Jelačića i Ulice Hrvatskih kraljeva u subotu je posvećen Srpski zavjetni križ koji se na tom mjestu nalazio od 1828. godine, ali je teško stradao u Domovinskom ratu te nakon što su njegovi ostaci uklonjeni, postavljen je novi križ u izvornome obliku.

Križ je posvetio episkop srijemski Vasilije Vadić uz velik broj pravoslavnih svećenika Osječko-poljske, Zvorničko-tuzlanske i Srijemske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Obredu posvete nazočan je bio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Đorđe Ćurčić te saborski zastupnici SDSS-a Boris Milošević i Mile Horvat.

Po riječima vinkovačkog paroha, protojereja stavrofora Predraga Azapa pravoslavni vjernici su se po tradiciji oko toga križa okupljali svake godine u molitvi na Uskršnje jutro.

“Nakon što je 2004. godine sagrađen Parohijski dom, a 2008. i crkva Silaska sv. Duha na Apostole, uspjeli smo sada obnoviti i Srpski zavjetni križ”, kazao je Azap te istaknuo značaj očuvanja i obnove srpske kulturne baštine i sakralnih objekata u Vinkovcima.

Izrazio je međutim nezadovoljstvo što se svečanosti posvećenja križa nije odazvao nitko od predstavnika vinkovačkih gradskih vlasti kao ni Katoličke crkve. Obnovu i izradnju križa financirala je Srpska pravoslavna crkvena općina Vinkovci.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.