D.I.C. Veritas

„Večernji list“, 16.07.2012. – Vesna Teršelić, voditeljica Documente, predlaže: Vojnim i civilnim žrtvama rata treba izjednačiti prava i isplatiti odštetu

Moramo znati tko su civilne žrtve, pamtiti ih i obilježiti mjesta njihova stradanja bilo spomen-pločom ili parkovima

– Prava vojnih i civilnih žrtava rata moraju se izjednačiti. Mi već 21 godinu od završetka rata nismo riješili pitanje statusa civilnih žrtava – poručila je Vesna Teršelić, voditeljica Documente, centra za suočavanje s prošlošću, gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2”.

Naglasila je kako je povijest bitna jer se njome utvrđuju činjenice, ali i kako je nužno smanjiti nerazmjer podataka kojima trenutačno raspolažemo. Naime, procjenjuje se da je civilnih žrtava između četiri i osam tisuća, čime Hrvatska odaje dojam kako joj sve žrtve nisu jednako bitne i kako postaju tek dio statistike.

Kao rješenje toga problema predlaže državi odnosno Ministarstvu branitelja da isplati naknadu štete te da unaprijedi sustav socijalnog prava.

– Isplata naknade treba biti regulirana kroz fond. Našim ulaskom u Europsku uniju pristali smo ujedno i na to da svaka žrtva kaznenog djela ima pravo na naknadu. To pronalaženje načina za naknadu štete ne mora biti sutra, ali o njemu se treba početi razmišljati – poručila je Teršelić. Jasno je dala do znanja da obiteljima civilnih žrtava u prvome planu nije novac, već isprika i priznanje da je učinjeno nešto što je loše.

– Žrtve polažu nade u pravosuđe i žele da se prizna patnja. Ne smijemo to ignorirati, mjesta stradanja trebamo obilježiti, a žrtve pamtiti – rekla je Teršelić u čijem je centru, koji ima godišnji proračun od sedam milijuna kuna, zaposleno 25 osoba.

– U nama su se devedesetih smrznuli kreativni kapaciteti – zaključila je.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.