D.I.C. Veritas

Večernji list, 18.08.2014., SDSS: Ćirilicu hoćemo u cijelom gradu, o Ovčari možemo pregovarati

Političari su isprovocirali ovo što se događa u Vukovaru pa oni trebaju i riješiti problem. Vukovarski HDZ, SDP i vođe Srba trebaju sjesti i dogovoriti se

Lider hrvatskih Srba Milorad Pupovac obrušio se na odluku Ustavnog suda koji je praktično zabranio provođenje referenduma o ćirilici u Vukovaru. Nije Pupovac protiv zabrane referenduma o ćirilici, smetaju mu popratni sadržaji odluke kojima se otvara mogućnost da se Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina primjenjuje samo u onim dijelovima grada ili općine gdje je neka manjina većina.

Nezadovoljni odlukom

Pupovac nije jedini političar koji je nezadovoljan odlukom. Prigovori dolaze i s drugih strana, a njihov karakter ovisi o ideološkom predznaku nezadovoljnika. Kada se razgrnu pravne začkoljice i suhoparni pravnički jezik, odluku Ustavnog suda se može prevesti kao “vraćanje diteta materi”. Drugim riječima, političari su isprovocirali ovo što se događa u Vukovaru pa oni trebaju i riješiti problem. Pritom je Ustavni sud poručio da je stvarni život zapravo važniji od suhoparnih paragrafa.

Vrlo lukavo ograničio je svaku stranu da odustane od maksimalističkih ciljeva te je sve političke aktere naveo da idu na kompromis. Stožeru za obranu Vukovara oduzeo je zgodan alat da referendumom ukine ćirilicu u Vukovaru, dok je s druge strane relativizirao i ograničio uporabu ćirilice. Vlada u svom budućem djelovanju mora voditi računa o zahtjevima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, ali i o pravima srpske zajednice.

Zbog toga pravni stručnjak dr. Josip Kregar smatra da je Ustavni sud donio pametnu i mudru odluku. Njome se, smatra, odbacuje referendum kao način rješavanja problema u Vukovaru.

- Ova odluka indicira obzirnost pri primjeni zakona. Jasna je poruka da se u primjeni zakona ne pretjeruje. Ona navodi sve aktere na umjerenost u odlučivanju – ističe Kregar koji posredno potvrđuje da pravni propisi nisu važniji od realnog života. Vukovarski HDZ, SDP i lokalni Srbi trebaju sjesti i postići kompromis. Ustavni sud dao je smjer u kojemu treba tražiti rješenje. Kregar ističe da kompromis treba tražiti tako da se naznače neka mjesta u gradu na kojima ne bi bila dvojezičnost, ali da se nikako cijeli grad ne može izuzeti od dvojezičnosti.

Opterećeni problemima

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković nije zadovoljan odlukom Ustavnog suda zato što smatra da lokalni političari u Vukovaru, koji su opterećeni brojnim problemima, nemaju uvjeta ni mogućnost da Gradsko vijeće donese odluku koja će odgovarati zakonskim odredbama i u isto vrijeme biti pravična i za većinski narod ali i za srpsku nacionalnu manjinu.

Osnovni razlog tome je što Ustavni sud nije donio jasne i precizne kriterije što i kako napraviti. Ne bi trebalo da političke stranke određuju što je pravično, a što ne rukovodeći se rukom više ili manje u vijeću, kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković. Najavio je i da će SDSS zastupati što širu upotrebu odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, što podrazumijeva dvojezične natpise na svim javnim institucijama, pločama na ulazima u grad, pločama s imenima ulica i trgova kao i upotrebu dvojezičnosti u institucijama. Napominje i da su spremni razgovarati o tome da neka mjesta stradanja u gradu, poput Ovčare, ne budu obuhvaćena prijedlogom.

Autori:

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.