D.I.C. Veritas

Večernji list, 20.05.2015., Zastupnici u Saboru pogledali potresni film o silovanjima u Domovinskom ratu

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je da osobno zna sve žrtve iz filma.

Saborski zastupnici danas su svoj radni dan započeli ranije nego inače, i to kako bi prije rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu pogledali dokumentarno-igrani film Sunčica. Taj potresni film donosi svjedočanstva 14 žena i dvojice muškaraca silovanih tijekom agresije i okupacije Hrvatske u Domovinskom ratu.

- Poštovane kolegice i kolege zastupnici, film je izazvao naravno emocije jake, ali prije nego pređemo na redovito zasjedanje, plenarno zasjedanje Sabora moram reći da mi prošlost imamo, ponovit ću ono što sam već rekao ovih dana, imamo takvu kakvu imamo i nju ne možemo promijeniti. Ali možemo, moramo raditi da uredimo budućnost bolju za nas i za buduće generacije. Moramo djelovati na pravcu budućnosti Hrvatske u demokratskim standardima, u demokratskom svijetu. To je garancija da se zlo neće ponoviti. Bez obzira na emocije molim da se u raspravi uzme u obzir osjetljivost teme i da ne padnemo pod dojmove koje je film izazvao – kazao je nakon prikazivanja filma predsjednik Sabora Josip Leko.

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je da osobno zna sve žrtve iz filma. 

- Sada nakon gotovo 24 godine sigurno smo svjesni koliko kasnimo s ovim zakonom, ali neka nam za utjehu posluži ona narodna “Bolje ikad nego nikad”. Ostvarivanje prava iz ovog zakona bit će izraz društvene solidarnosti i pravednosti. Posebni zakon koji se odnosi samo na žrtve seksualnog nasilja s jedne strane jača društvenu svijest kroz empatiju za žrtve seksualnog nasilja, a s druge strane jasna je osuda kulture nekažnjavanja seksualnog nasilja tijekom ratnih zbivanja. Potrebno je istaknuti da kao rijetko dosada ovim zakonskim prijedlogom zadovoljene su i nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom. Sigurni smo da će se ova zakonska rješenja kopirati i preslikati u druge zemlje našeg okruženja ili diljem svijeta – objasnio je Matić te dodao da je prije dva tjedna bio u UN-u, gdje ga je organizacija UN women koja se bavi ovom problematikom pohvalila, te pozvala da zakon predstavi na njihovim konferencijama u Istanbulu i Pekingu.

Matić je objasnio da je u odnosu na prvo čitanje zakona, u konačnom  tekstu promijenjena definicija nasilja, da se zakon odnosi na seksualno nasilje za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku, pri čemu se zakon poziva na saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu. Precizirani su i uvjeti za priznavanja statusa žrtve, koji će moći dobiti samo osobe koje u trenutku podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa imaju hrvatsko državljanstvo, pri čemu su isključeni pripadnici neprijateljskih vojski. 

- Definicija je proširena na seksualno porobljavanje i druge oblike seksualnog nasilja, a naglašene su vojne karakteristike počinitelja, kako bi se učinila distinkcija od civilnih počinitelja seksualnog nasilja – dodao je Matić. Žrtve će, uz mjesečnu, dobiti i jednokratnu novčanu naknadu od 100 tisuća kuna te 150 tisuća za kvalificirani oblik seksualnog nasilja s teškim posljedicama, a osigurat će im se i dopunska zdravstvena zaštita, medicinska rehabilitacija i psihološka pomoć.

HDZ-ov Zvonko Milas primijetio je da za poštovanje i dostojanstvo žrtava nije dovoljan zakon.

- Žrtve mogu dobiti poštovanje i dostojanstvo samo zbog nas, zbog okružja, dakle zbog potpore prvo svojih obitelji, zajednice svih nas koji živimo ovdje i koji smo evo i danas, a neki od nas i prije svjesni svega onoga što su oni prošli, kako oni tako i svi stradalnici Domovinskog rata. Međutim, da tomu nije tako vidimo i po tome da nitko od pripadnika manjinskih zajednica danas nije našao ni vremena ni prostora da pogleda ovaj film i da svjedoči tome što se događalo kako njima tako i svima u Domovinskom ratu – komentirao je Milas.

Njegov stranački kolega Josip Đakić zamjerio je na definiciji ” Da su počinile vojne i redarstvene snage u operacijama koje su provođene” i kaže da bi trebalo pisati “ratni zločin je počinjen u okolnostima izravne agresije na RH”.

- Ovaj zakon trebao bi se zvati konačni prijedlog Zakona o pravima žrtava zvjerskih postupaka onih agresora koji su jurišali na RH. Tako bi se trebao zvat jer samo zvijeri mogu činiti ovakve stvari – kazao je Đakić te najavio da će HDZ podnijeti amandmane na zakon.

Nezavisni Mladen Novak ustvrdio je da pravda koja je spora nije pravda, ali ipak “bolje ikad nego nikad”.

- Nakon 23 ili 24 godine netko je smogao hrabrosti da uopće krene u to. Nije to primjedba nikome zašto netko nije napravio prije ali činjenica je da pravda gubi smisao ako se na nju čeka toliko da ju dobar dio ni ne dočeka – kaže Novak kojemu su sporne neke riječi u zakonu, poput one da “korisnik može ostvariti pravo”.

- A zašto ne stoji “korisnik ostvaruje pravo” ? Vi znate da kod nas u zakonima kada piše može to znači neće. Kada piše u pravilu to znači ništa od toga. Dolazimo do spoznaje da bi se u suštini moglo desiti da ovaj zakon bude popis dobrih želja, dobrih namjera prihvaćenih čak i od oporbe, ali ih se jednostavno ne provede s obrazloženjem financijska situacija je takva, prekomjerni deficit, sve ono što se može koristiti u pravdanju razloga zbog čega se nekome ili nečemu neće udovoljiti – brine se Novak kojemu nije normalno da neke žrtve i dalje svaki dan prolaze kraj svojih silovatelja koji nikada nisu odgovarali za zločin koji su počinili.

- Ovdje u filmu smo vidjeli jednu rečenicu kad je jedna gospođa nad kojom je počinjen zločin rekla da silovatelj radi u poglavarstvu 12 godina. Podučeni smo u filmu da u američkom Ustavu piše da oni koji su se ogriješili o državu nemaju pravo biti na javnim funkcijama. To je možete zamislit kako kad je nama strašno kako je strašno žrtvama. To jednom za svagda treba riješiti. Ti ljudi ne mogu se baviti javnim poslom. Prvo trebaju bit osuđeni, trebaju dobit primjerenu kaznu a potom je još i kazna nebavljenje javnim poslovima – složio se s njime i nezavisni Branko Vukšić.

HDZ je najavio da će amandmanom tražiti da se promijeni naziv zakona koji, kažu, Domovinski rat stavlja u negativan kontekst. Traže da se za članove povjerenstva koje će utvrđivati status žrtve propiše obavezna sigurnosna provjera kako bi se zaštitio identitet žrtava i osigurala tajnost prikupljenih podataka. Taj prijedlog podržava i nezavisna Jadranka Kosor, koja predlaže da i u povjerenstvu ne bi trebali sjediti osuđeni za bilo koje kazneno djelo.

SDSS-ov Milorad Pupovac problematizirao je činjenicu da status žrtve ne mogu steći pripadnici ili suradnici neprijateljskih postrojba, iako su neki od njih bili silovani u ratu.

- Znači oni u Lori su mogli biti silovani, a bili su muškarci, Srbi? Jedan od oblika odnosa prema njima jeste bilo silovanje, onako kako ste ga opisali u ovom zakonu, a po ovoj odredbi ne bi bili obuhvaćeni ovim zakonom – kazao je Pupovac koji je zastupnike prozvao zbog spominjanja srpske manjine u kontekstu seksualnog nasilja u ratu, što je nazvao teškim grijehom.

Nada se da priznavanje statusa žrtve seksualnog nasilja neće biti povod za kaznene prijave protiv onih koji su prokazani kao silovatelji.

– Nadam se da neće završiti po sistemu dva svjedoka, kao što je to nekada znalo završavati, da to bude osnova za kaznenu prijavu – dodao je Pupovac. Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt podsjetila je Pupovca da je slučaj Lora dobio pravosudni epilog, te da se ovaj zakon donosi za one slučajeve koji sudski spilog svoje tragedije nisu dočekali.

- Čudim se što tvrdite da za dokazivanje statusa žrtve ne bi smjela biti dovoljna dva svjedoka. A što ako ima samo jedan ili ako ako nema više ni jedan jer su svi poumrli ili su pobjegli – zanimalo je Škare Ožbolt. Podržao je i HDZ-ov Duje Marasović, koji je podsjetio da se za dokazivanje silovanja ni u mirnodopskom vremenu ne traže svjedoci.

- Vama je dovoljan jedan svjedok videolinkom iz Beograda. Vi abolirate, zagovarate negonjenje tih zločina, to je sramotno čuti u ovakvom Saboru – rekao je Marasović Pupovcu kojeg je optužio da svojim nastupom siluje njega osobno i Sabor.

- Prije nego što silujete bilo koga kada govorite ili kada izgovorite riječ, prvu stvar koju napravite je da silujete zdravu pamet, ako ju imate, ali Bog nekim ljudima nije bio previše izdašan pa im onda to zdravlje sa pameću nije konstanta – odgovorio mu je Pupovac.

HDZ-ovci su nastavili s prozivanjem SDSS-a optuživši ih da nisu došli gledati film Sunčica.

- Zašto ne pitate predsjednika svoje stranke, ili ćete reći da neki imaju o bvezu gledati neki film, a drugi nemaju – odgovorio im je Pupovac, a HDZ-ova Đurđica Sumrak uzvratila mu je da je predsjednik njene stranke “bio branitelj koji se morao oduprijeti ovakvima kakvi su napali”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.