D.I.C. Veritas

Večernji list, 21. 07. 2022, U ODSUTNOSTI OSUĐENI ZA RATNE ZLOČINE U ZAMLAČI I STRUGI BANSKOJ: Granatirali sela, civile koristili kao živi štit, mučili i ubili policajce… Dobili ukupno 95 godina zatvora

Prema optužnici, Orlović i ostali teretili su se da su zločine počinili u srpnju 1991. u Zamlači i Strugi Banskoj i to kao pripadnici tzv. milicije Krajine i nakon minobacačkih priprema u sklopu akcije Žaoka.

Zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima koji je počinjen 1991. u Zamlači i Strugi Banskoj na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su u odsutnosti na ukupno 95 godina zatvora osuđeni Predrag Orlović (57), Milan Begović (58), Nedjeljko Pašić (60), braća Predrag (56) i Nenad (52) Korizma, Jan Janković (62) i Pero Krnjeta (62).

Janković i Pašić su osuđeni svaki na po 10 godina zatvora, dok su ostalima izrečene jedinstvena kazne  te je svaki osuđen na po 15 godina zatvora. Pašić je istom presudom nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, a vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Pražetine Kaleb svim je optuženicima odredilo i istražni zatvor.

Prema optužnici, Orlović i ostali teretili su se da su zločine počinili u srpnju 1991. u Zamlači i Strugi Banskoj i to kao pripadnici tzv. milicije Krajine i nakon minobacačkih priprema u sklopu akcije Žaoka. Nakon što su sela granatirana, Orlović i ostali bili su dio pješadijskih srpskih paravojnih postrojbi  koje su napale selo Zamlaču iako u tom selu nije bilo hrvatskih oružanih postrojbi.

Pucali su po kućama civila, zapalili neke od njih, dok su civile istjerali iz kuća. Potom su ih natjerali da šest sati hodaju ispred njih s podignutim rukama jer su ih koristili kao živi štit dok su se kretali prema Strugi Banskoj. Civile su tukli, a tijekom minobacačkog napada ubijena su četiri civila dok ih je više bilo teže ozlijeđeno.

Osim za ratni zločina nad civilima, Orlović, Begović braća Korizma i Krnjeta  teretili su se i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, jer su s drugim neidentificiranim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, tukli i mučili trojicu zarobljenih pripadnika MUP-a, koje su zatim natjerali da se skinu, trče preko livade prije no što su ih usmrtili. Pašić je u tom dijelu nepravomoćno oslobođen optužbi.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.