D.I.C. Veritas

Večernji list, 22.06.2015., ‘To su huškačke izjave iz kojih je jasno da Vulin ne poštuje Hrvatsku

Nadam se da to neće narušiti odnose Hrvatske i Srbije. Naši odnosi bi trebali biti iznad razine takvih izjava”, dodao je Šipuš.

Mnogi su se u ponedjeljak, na proslavi Dana antifašističke borbe u Brezovici, osvrnuli na izjave srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina u Jadovnom. Svi su složni da je riječ o neprimjerenim izjavama.

 

‘Naši odnosi bi trebali biti iznad razine takvih izjava’

“Nisam na samoj komemoraciji reagirao na Vulinov govor jer Jadovno nije bilo mjesto za reakciju na takve izjave. Kategorija gosta bi sama po sebi trebala odrediti razinu uljudnosti u nečijem nastupu tako da bih rekao prije da je ministar Vulin problem srbijanske Vlade, a ne naš. Uostalom, tko je pažljivo slušao moj govor mogao je shvatiti da je to ujedno odgovor na njegove i slične izjave” , rekao je ministar kulture Berislav Šipuš koji se u nedjelju nalazio na komemoraciji u Jadovnom.

“Nadam se da to neće narušiti odnose Hrvatske i Srbije. Naši odnosi bi trebali biti iznad razine takvih izjava”, dodao je Šipuš. O Vulinovim izjavama govorila je i bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Dužnosnici bilo koje Vlade moraju paziti što govore. Vulin je otprije poznat po takvim izjavama, a s druge strane on je, posredno i neposredno, podržavao ono što Šešelj radi po Srbiji, a da se Vlada Republike Srbije nije ogradila od toga. Riječ je o klasičnom političaru mrzitelju i mislim da je netko jučer ipak tamo trebao reći “ne trebaju nam takvi političari mrzitelji”, rekla je Kosor.

Mesić: Riječ je o mjestu pijeteta

Bivši predsjednik Stjepan Mesić smatra kako Jadovno nije mjesto za takve izjave.

“Jadovno je mjesto na kojem bi se trebali pokloniti žrtvama stradanja i kao takvo nije mjesto za takve poruke. Riječ je o mjestu pijeteta , a ne mjestu vođenja dnevne politike.”, rekao je Mesić koji smatra da je iz istog razloga u redu i što je u Jadovnom izostala reakcija.

“Treba reagirati, no ne tamo. Ja bih, recimo, reagirao putem medija, na ovakav način kao sada.”, kazao je Mesić

I aktualna predsjednica osudila je izjave.

“Temeljni kućni odgoj nalaže da, kad dođeš u tuđu kuću, poštuješ domaćina. Vulin nije naš problem, nego se pokazuje da je problem srpskog premijera Vučića. Mi podržavamo Srbiju na njenom putu u Europsku uniju, no  jasno je da se ne može ući u EU s takvim političarima i takvim izjavama”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović dodavši da je na Vučiću da riješi problem s Vulinom.

‘To su huškačke izjave’

Jasen Mesić je u ime HDZ-a ocijenio nedopustivim izostanak bilo kakve reakcije iz Vlade.

“To su huškačke izjave iz kojih je jasno da Vulin ne poštuje Hrvatsku. Čudno je da takve izjave dolaze iz Srbije gdje imate rehabilitaciju četništva i pokušaj da se Dražu Mihailovića predstavi kao antifašističkog borca”, rekao je J. Mesić.

Bivši predsjednik Ivo Josipović poručio je organizatorima skupa u Jadovnom da su trebali razmisliti koga zovu u goste, posebno znajući Vulinove ranije izjave, dok je sam gost morao razmisliti što će govoriti na mjestu komemoracije.

“Ne šalju se konfliktne poruke s mjesta na kojima se odaje počast žrtvama”, rekao je Ivo Josipović.

HKS od vlade traži da Vulina proglasi personom non grata

Hrvatska konzervativna stranka (HKS) priopćenjem je reagirala na izjave srbijanskog ministra Aleksandra Vulina koji je na komemoraciji žrtvama ustaškog režima u logoru Jadovno blaženog kardinala Alojzija Stepinca nazvao ‘ustaškim vikarom’.

Od vlade traže da Vulina, kako navode, ”proglasi personom non grata u Republici Hrvatskoj, te da odnose sa Srbijom svedu na razumnu mjeru i zaustave ponižavanje hrvatskog naroda i države”.

- Nije slučajno da se Vulinova provokacija događa u vrijeme kada Vatikan razmatra proglašenje blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim zbog nebrojenih dobročinstava i spašavanja života Židova i Srba tijekom vladavine NDH, o čemu postoje brojna svjedočanstva- navodi u priopćenju HKS koji je šutnju Milanovićeve vlade na Vulinove optužbe protiv Stepinca nazvao sramotnom.

- Ako je blaženi Stepinac ‘ustaški vikar', onda su svi katolički vjernici koji vjeruju u njegovu svetost ustaše. Stigma je to koja ozbiljno prijeti Hrvatskoj ako se na vrijeme ne kaže ‘dosta’ – ističe HKS.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.