D.I.C. Veritas

Večernji list, 23.03.2019, Savo Štrbac: Što prije pustite kapetana Dragana

Vasiljković je u rujnu prošle godine u Splitu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina

Uoči današnjeg sastanka hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i njegove srbijanske kolegice Nele Kuburović u Beogradu, član tima obrane osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića Savo Štrbac pozvao je Kuburović da od Bošnjakovića zatraži da se što prije okonča proces protiv Vasiljkovića.

Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, u rujnu prošle godine u Splitu je nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina. Štrbac, inače i direktor nevladine organizacije Veritas, traži od ministrice da svojim autoritetom, ali i autoritetom hrvatskog ministra pravde zajedno pošalju poruku Vrhovnom sudu Hrvatske da se što prije riješi Vasiljkovićeva žalba na presudu, prenose Vesti online.

Tvrdi da je Vasiljkovićevo opće psihičko i fizičko stanje sve lošije te podsjeća da je, između ostalog, preživio srčani udar.

– Ne tražimo da se na bilo koji način prekrši zakon, već upravo suprotno, da se u njegovom slučaju zakoni poštuju. Podsjetit ću da se Vasiljković 11,5 godina nalazi u pritvoru, što je mnogo više od izrečene ili bilo koje druge očekivane kazne u eventualnom ponovljenom postupku. Zatim, u presudi je narušen i princip “specijaliteta”, jer je on osuđen za četiri kaznena djela, mada je po međunarodnim standardima mogao biti osuđen samo za dva, na osnovu kojih je Australija i dopustila njegovu ekstradiciju Hrvatskoj – kaže Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.