D.I.C. Veritas

Večernji list, 23.11.2014., Novosti: Hrvatska Srbiji priprema niz zamki na putu prema EU

Beogradske Večernje novosti pišu kako je zahtjev Hrvatske da Europski parlament usvoji deklaraciju o Vojislavu Šešelju samo najava nizu uvjetovanja koja očekuju Srbiju na putu prema EU. No, “deklaracija nije usmjerena protiv Srbije niti će utjecati na naše integracije, ali Beograd se treba pripremiti za nove klipove u kotačima na svom putu prema EU koji se uveliko najavljuju iz Zagreba”. Novosti imaju informaciju kako “nije isključeno da će hrvatski članovi EP dostaviti niz aneksa na rezoluciju o napretku Srbije” koju priprema izvjestitelj za Srbiju David McAllister i koja bi trebala biti usvojena početkom sljedeće godine.

Naši susjedi, podsjećaju Novosti, s dokumentom o Šešelju nisu prvi put “odapeli strijelu iz Strasbourga na nas” jer su u rujnu hrvatski zastupnici tražili zaštitu prava Hrvata u Srbiji. Pozivaju se na izjavu srpskog vicepremijera Ivice Dačića koji kaže kako bi oni koji traže deklaraciju EU zbog puštanja na slobodu Šešelja, to trebali učiniti prema Tribunalu u Haagu, a ne protiv Srbije jer ” ovdje Srbija nema ni milimetar odgovornosti”, te podsjeća kako Šešelj najviše napada srpsku vlast.

- Odluka za puštanje Šešelja bez ikakvih uvjeta pa samim tim i za izjave koje daje, je na Tribunalu. Rezolucija ni na koji način neće i ne može biti usmjerena protiv Srbije – kaže šefica srpskog parlamentarnog izaslanstva u Vijeću Europe Aleksandra Đurović, a potpredsjednik parlamentarnog Odbora za europske integracije Laslo Varga kaže kako u fokusu Srbije ne treba biti ovaj dokument “već rezolucija o napretku koju priprema EP” i upozorava kako “ta rezolucija nema obvezujući karakter, ali će sigurno biti uzeta u obzir od strane EK i drugih tijela EU koje trasiraju naš europski put”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.