D.I.C. Veritas

“Večernji list”, 24.01.2012. Odvjetnici Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, optuženih za ratni zločin, u prigovoru na optužnicu traže puštanje na slobodu:

Za ratni zločin u Sisku nisu ispitali svjedoke i žurili su s optužnicom

Drago Bošnjak od 22. prosinca štrajka glađu. Neće jesti dok ga ne puste iz pritvora

Povećaj Za ratni zločin u Sisku nisu ispitali svjedoke i žurili su s optužnicom

U Bošnjakovu ratnom putu navedena su ratišta na kojima nije bio

“Optužnica je podnesena nakon nedovršene istrage, a temelji se i na nekim nezakonitom dokazima. Uz to optužnica ima i formalni nedostatak jer se autor uopće nije potrudio da razdvoji i obrazloži inkriminacije ratnih zločina za koje okrivljenike tereti po individualnoj odgovornosti, za razliku od onih za koje tvrdi da ih je počinio nečinjenjem, nego ostavlja čitatelju da ih pronađe i identificira, a izostala je i odgovarajuća argumentacija. Vizualno gledajući optužnica ima relativno opsežno obrazloženje čija je odlika da su korektno parafrazirani iskazi svjedoka, ali je izostala prava, temeljita i kritička analiza koja bi potvrdila tužiteljsko stajalište da su optuženici počinili kaznena djela…”

To su glavni naglasci koje je u svom prigovoru na optužnicu naveo Milenko Umićević, jedan od branitelja Vladimira Milankovića (50), koji je zajedno s Dragom Bošnjakom (54) optužen za ratni zločin nad civilima počinjen u Sisku od sredine srpnja 1991. do lipnja 1992.

Nisu pozvali svjedoke

Milanković se još tereti i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, a optužnicom koju je u prosincu lani podnijelo tužiteljstvo u Osijeku tereti ga se da kao zapovjednik policijskih snaga ništa nije učinio da bi zločine spriječio iako je za njih znao.

Umičević u prigovoru navodi i da je dokazima protivna tvrdnja tužiteljstva da je Milanković bio zapovjednik svih policijskih snaga na području Siska, kada je on u to vrijeme bio zamjenik načelnika Đure Brodarca.

- Sve je u istrazi bilo usmjereno prema tome da se ona završi i optužnica podigne u zakonskom roku od šest mjeseci, kako se okrivljenike ne bi moralo pustiti da se brane sa slobode. Istraga je zapravo naprasno prekinuta – smatra Domagoj Rešetar, branitelj Drage Bošnjaka. Rešetar je taj svoj stav posebno istaknuo u prigovoru na optužnicu.

Ogorčen načinom na koji se vodi istraga protiv njega Bošnjak od 22. prosinca štrajka glađu u osječkom zatvoru. Neće jesti, poručuje, sve dok ga se ne pusti da se brani sa slobode.

- Svjedoci Joško Morić i Marko Vuković pristupili su na sud 30. studenog, a to ročište nije održano jer je zatraženo izuzeće suca istrage Miroslava Rošca. No, poslije ih se više nije pozivalo, nego se predmet žurno dostavio tužiteljima – navodi Rešetar.

Pritvor zbog svjedoka

Izuzeće sudaca odbijeno je 7. prosinca, a spis je već tada, tvrdi on, bio na stolu Odvjetništva. Zatražio je i izuzeće županijskog, kao i glavnog državnog odvjetnika. Taj zahtjev, nastavlja, odbijen je već sutradan i optužnica je predana sudu.

- O tom zahtjevu treba odlučivati kolegij svih županijskih državnih odvjetnika u Hrvatskoj, a nemoguće je da je održan isti dan. Tražili smo zapisnik s kolegija, ali nismo ga dobili – kaže Rešetar.

Bošnjaka, naveo je Rešetar u prigovoru, tereti samo jedan svjedok, a njegov iskaz pobijaju druga dvojica.

- Imamo dokumentaciju, on uopće nije bio u Sisku, već na drugom kraju Hrvatske, u Selcima s maloljetnim sinom. Imamo račun koji to potvrđuje – govori.

Sud vjeruje izjavi o Bošnjakovu ratnom putu u kojem su, dodaje, navedena i neka ratišta na kojima nije bio.

- Tako se to tada radilo kako bi se stekao status dragovoljca – zaključuje.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.