D.I.C. Veritas

Večernji list, 24.02.2016., Glavašu peti put skinut imunitet: ‘Očekujem ponovni pritisak HDZ-a’

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je i bez rasprave danas ukinulo zastupnički imunitet HDSSB-ovu Branimiru Glavašu. Ukidanje imuniteta zatražio je DORH zbog vođenja postupka pred Vrhovnim sudom na temelju odluke kojom mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu u slučajevima Selotejp i Garaža.

– Predlažem da se da odobrenje Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za vođenje kaznenog postupka protiv Branimira Glavaša zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – kazala je predsjednica MIP-a, HDZ-ova Margareta Mađerić. Temeljem dosadašnje prakse da se odobravaju zahtjevi DORH-a i Sudova, MIP je jednoglasno ukinuo imunitet Glavašu.

Podsjetimo, početkom 2015. godine Ustavni sud ukinuo je presudu kojom je Glavaš pravomoćno osuđen na osam godina zatvora te tada naložio Vrhovnom sudu da ponovi sudski postupak i preispita jesu li tijekom suđenja Glavašu povrijeđene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ovu odluku MIP-a mora još potvrditi i Sabor glasovanjem, vjerojatno u petak.

Glavaš je jutros na televiziji N1 prije ove odluke rekao da vjeruje da će nastavak procesa pred Vrhovnim sudom biti okončan povoljno za njega.

– Očekujem da donese i konačnu drugostupanjsku presudu i da ukine prvostupanjsku odluku Županijskog suda i vrati postupak na početak, kako bih imao priliku pred Županijskim sudom dokazati nevinost te da je protiv mene vođen politički proces, koji je pokrenuo 2005. HDZ u vrijeme Ive Sanadera. Značajan broj same vrhuške HDZ-a sudjelovao je u konstruiranju i montiranju procesa – rekao je Glavaš.

Na pitanje očekuje li ponovni pritisak HDZ-a, odgovorio je potvrdno.

– Svi oni koji su obnašali političke i druge visoke dužnosti, počevši od Sanadera i njegova najbližeg kruga suradnika, kao i oni koji su obnašali visoke državne dužnosti u MUP-u, tajnim službama i DORH-u, svi ti ljudi sudjelovali su u montiranju procesa – rekao je Glavaš. Dodao je da nikad nije negirao zločine u Osijeku, ali da u njima nije sudjelovao niti ih je naredio ili zatajio.

Glavaš je rekao da je vrlo skeptičan i sumnjičav da se o Milijanu Brkiću raspravlja kao o ministru branitelja te poručio da mu HDSSB neće dati potporu, već će biti suzdržan.

– Čudi me takav potez zamjenika premijera Karamarka, da stavlja u vatru – nakon Crnoje – ponovo jednog čovjeka iza kojeg se vuku repovi. Mogao je pretpostaviti da će do toga doći sljedećih tjedana, da će se pisati o njegovoj prošlosti i bolje da je izabrao drugog kandidata – rekao je Glavaš.

Za ministra Zlatka Hasanbegovića rekao je da će u stručnom dijelu znati obnašati svoju funkciju, a za njegove sporne izjave o ustašama rekao je da je do govorio u mladosti i da se indirektno ispričao te da treba staviti točku na tu priču.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.