D.I.C. Veritas

Večernji list, 25.08.2014., ORSAT SRBIMA ‘DIGAO ŽIVCE': ‘Smeta mu kokarda? Zvuči kao Thompson!’

“Očekujemo reakciju Bruxellesa. Nedopustivo je da ministar pravosuđa daje izjave koje zvuče kao da ih je dao Thompson. Naročito je cinično kad to kažu oni koji su izvršili etničko čišćenje Srba u akciji “Oluja”, zaključuje srpski analitičar.

Orsat Miljenić, hrvatski ministar pravosuđa, silno je naživcirao stanovnike Srbije i tamošnje institucije kazavši za medije kako “Hrvatska ni po koju cijenu ne smije podržati Srbiju na putu ka Europskoj uniji dok se ne osude nalogodavci zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara u Vukovaru na početku devedesetih.

- Sudili smo svojim generalima i ne možemo prihvatiti da zemlja koja je bila agresor završi na postupcima za nižerangirane strukture – kazao je Miljenić, a nije poštedio ni srpskog ministra pravosuđa Nikolu Selakovića:

- Ne želim sjediti za stolom sa Selakovićem koji je na kapi nosio kokardu – nije okolišao Orsat, jedan od rijetkih hrvatskih političara koji na ulazak Srbije u EU ne gleda blagonaklono. Čak štoviše, jasno i glasno to izgovara.

“Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić očigledno je još uvijek u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Njegove izjave kao da dolaze iz usta predstavnika ultranacionalističkih hrvatskih stranka”, komemtiraju srpski mediji Miljenićeve riječi.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da su hrvatski dužnosnici možda mogli davati takve ratnohuškačke izjave iz perioda devedesetih dok nisu postali član EU, ali da je zaista skandalozno da se takve poruke šalju 2014. godine.

- Srbija mora reagirati da, ne od Zagreba, već izravno od Bruxsellesa zahtjeva hitnu reakciju. Nedopustivo je da ministar pravosuđa daje izjave koje zvuče kao da ih je dao Thompson. Naročito je cinično kad to kažu oni koji su izvršili etničko čišćenje Srba u akciji “Oluja” – navodi Anđelković.

U raspravu se uključio i Savo Štrbac:

“Vjerujem Miljeniću, iskren je, jer Hrvatska će, ma tko im bio na vlasti, praviti mnogo problema Srbiji na putu ka EU. Njima je to u mentalitetu. Čisto su licemjerstvo izjave pojedinih hrvatskih službenika da žele Srbiju u EU i da je neće uvjetovati, kao što su njih blokirali Slovenci”, ocjenjuje Šrbac i prognozira da će Hrvati ucenjivati Srbe potezanjem raznoraznih neriješenih pitanja – granica, stare štednje, zločina iz 90-ih…

“Oni traže da odgovaraju nalogodavci, misleći na vojni, politički i policijski vrh. Izmišljaju i time nas mogu blokirati, jer su kao članovi EU u prednosti”.

Stav o svemu ima i predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac:

“Milanović mora osuditi istup svog ministra. On mora znati da mnogi zločini nad Srbima u Hrvatskoj nisu riješeni i trebao bi se baviti tim pitanjem, a ne dolijevati ulje na vatru. Nadam se da smo konačno završili s mračnom prošlošću”, naglasio je Pupovac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.