D.I.C. Veritas

Večernji list, 27.01.2015., U Beogradu uskoro spomenik žrtvama Oluje

Oko ove ideje okupljen je veliki broj povjesničara i javnih osoba, a ima i podršku predsjednika Republike i patrijarha Irineja, kaže Savo Štrbac

Prema neslužbenim informacijama beogradskog dnevnog lista Novosti Srbija će uskoro dobiti prvi spomenik posvećen žrtvama iz vojno redarstvene akcije Oluja 1995. godine. Kako se navodi spomenik će biti podignut na beogradskom Ušću ili kod Crkve Svetoga Marka. Navodno da će prijedlog za podizanje ovoga spomenika biti uskoro proslijeđen Skupštini Beograda tako da bi otkrivanje spomenika bilo spremno do kolovoza.

Izvori Novosti kažu kako ovu ideju podržavaju predstavnici Vlade Srbije, gradskih vlasti ali i čelnici udruženja Srba iz Hrvatske. Ideju o podizanju spomenika podržava i predsjednik udruženja Veritas Savo Štrbac koji smatra kako je Srbiji potreban dostojan spomenik žrtvama ratova iz 90-ih godina.

– Idealno bi bilo da buduće obilježje bude sastavni dio šireg projekta Srpski memorijal čija je ideja ne samo odavanje počasti već i istraživanje i rad na njegovanju uspomene na sve srpske žrtve u 20. stoljeću. Ideja je da Srpski memorijal čini ne samo spomenik nego i odgovarajuća zgrada u kojoj bi bila smještena ustanova koja bi se bavila istraživanjem svih materijala o stradanju našeg naroda. Oko ove ideje okupljen je veliki broj povjesničara i javnih osoba, a ima i podršku predsjednika Republike i patrijarha Irineja, rekao je Štrbac. Autor teksta navodi kako se na ovaj način želi obilježiti godišnjica od ubojstva 1900 i progona više od 200.000 Srba iz “Tuđmanove Hrvatske“.  Povjesničar Čedomir Antić smatra kako bi iza ove ideje trebalo da stane i država ali i da pozove i druge ustanove i organizacije da je podrže.

– Takav spomenik treba postojati u Srbiji kada je već to nemoguće u Hrvatskoj. Također, dobro bi bilo pokrenuti inicijativu da slično obilježje bude podignuto i u Banja Luci, rekao je Antić. Smatra i kako je veoma važno da budući memorijal svojim izgledom i veličinom ne bude sramotan te kako je veoma važno da se na njemu nađu imena svih poznatih žrtava i da se jasno napiše kako je riječ o ubijenim Srbima.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.