D.I.C. Veritas

Večernji list, 28.08.2013., Novo suđenje 
Vladi Trifunoviću za ratni zločine

Vijeće županijskog suda u Varaždinu odlučilo je obnoviti kazneni postupak protiv Vlade Trifunovića, posljednjeg generala varaždinskog korpusa JNA, Berislava Popova, komandanta vojarne Kalnički partizani, i Vladimira Davidovića, komandanta vojarne Jalkovečke žrtve. Oni su u Varaždinu 1993. osuđeni zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U Hrvatskoj nisu odslužili dobivenih ukupno 40 godina kazne, no već je tada, nakon presude Vojnog suda u Beogradu, bilo jasno da nešto ne “štima”.

Naime, Trifunović je tamo dobio 11 godina zatvora za “podrivanje vojne i obrambene moći” jer nije koristio vojnu nadmoć i “djelovao po Varaždinu”. Argumenti generala su, nakon neuspjelih pokušaja, ovih dana u Varaždinu uvaženi te je sud proveo izvide koji su potkrijepili nove dokaze. Radimir Čačić, kao član kriznog štaba, ispitan je prije odlaska u zatvor. Od njega je sud doznao da Trifunović nije tražio napad na varaždinski civilni aerodrom. Stjepan Mesić dodao je pak da je od savjetnika Jove Popovića saznao da je čak odbijao naredbe Živote Avramovića, komandanta zagrebačke vojne oblasti, koji je stajao iza napada avionima i tražio djelovanje po Varaždinu.

Čačić je izjavio da ni on ni ostali koji su pregovarali o mirnoj predaji korpusa JNA nisu imali dojam da granatiraju civilne ciljeve, što potkrepljuje i Čačićev ratni dnevnik. Granate pale u centar promašile su obližnji Coning, kamo je smješten policijski stožer, gospodarski objekti poput Metalske industrije bili su vojni cilj jer su radili oružje, a bile su to, smatra Čačić, čak i kuće oko vojarne, jer su JNA, “čučeći” i po kućama, okružile oružane snage RH.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.