D.I.C. Veritas

Večernji list, 29.09.2014., Srbi će i na američki Vrhovni sud zbog Oluje

Kako javljaju mediji u Srbiji, sudac John Lee je obrazložio kako pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut ovaj slučaj i tužitelje uputio neka se obrate sudu u Hrvatskoj

Iako je Federalni sud u Chicagu odbacio tužbu američkih Srba porijeklom iz Hrvatske protiv američke tvrtke MPRI koja je, kako navode u tužbi, pripremala i obučavala hrvatske vojne snage za operaciju Oluja početkom kolovoza 1995., Srbi ne odustaju i najavljuju da će i do Vrhovnog suda.

Kako javljaju mediji u Srbiji, sudac John Lee je obrazložio kako pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut ovaj slučaj i tužitelje uputio neka se obrate sudu u Hrvatskoj. Neizbježni Savo Štrbac, direktor Veritasa, uvjeren je da će sve tri odvjetničke tvrtke, koje s oko 80 odvjetnika zastupaju tužbu, nastaviti postupak do krajnje, najviše instance.

- Sudac Lee je u odluci naveo kako se većina umiješanosti MPRI u događaje iz srpske tužbe dogodila izvan američkog teritorija, kao i da poslovi koje je MPRI obavljala u svom sjedištu u Virginiji, u vezi s pripremama Oluje, nisu dovoljni da bi se proglasila nadležnost američkog suda. Naši zastupnici imaju pravo žalbe i vjerujem da će nastaviti pravnu bitku. Više od 80 odvjetnika iz tri tvrtke zastupa tužbu i oni će, ako ustreba, ovaj postupak nastaviti i u Hrvatskoj. Jer, sudac Lee je u odluci također naveo da podržava podnositelje tužbe protiv MPRI i preporučio neka podnesu civilne tužbe za ometanje i otimanje imovine, obzirom da u tužbi stoji kako su “hrvatske snage sistematski pljačkale i uništavale domove, poslove i usjeve, a neke kuće su i prisvojili”.

A onda će hrvatski sudovi morati osuditi MPRI, koja bi trebala isplatiti Srbima odštetu – mudruje Štrbac dodajući kako je u igri veliki novac jer u tužbi se navodi kako Srbi traže obeštećenje od 10,4 milijarde dolara uz kamate od 1995. a odvjetnicima pripada trećina dosuđenog iznosa i to im je “jak motiv da proces dobiju”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.