D.I.C. Veritas

Večernji list, 29.09.2017, Odbačena tužba Srba protiv Hrvatske! Tražili su 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ponavlja da Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije sljednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost

Okružni sud Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa u Chicagu je u četvrtak, 28. rujna odbacio tužbu u predmetu u kojem je skupina tužitelja od Republike Hrvatske zahtijevala isplatu odštete od 3,5 milijardi USD za navodno oduzetu imovinu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, objavili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tužba Lalich i drugi protiv Republike Hrvatske, koja je pokrenuta krajem svibnja 2016., odbačena je nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ponavlja da Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije sljednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tijekom tog razdoblja, ističu sa Zrinjevca.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.