D.I.C. Veritas

Večernji list, Došao iz Roterdama na sud u Zagrebu i kazao: Nisam kriv

Za obranu sa slobode Stjepanović je položio 200.000 kuna na račun suda

Veljko Stjepanović (58), nizozemski državljanin, iz Roterdama je došao u Zagreb jer mu je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje za ratni zločin. Brani se slobode, na koju je pušten uz jamčevinu, nakon što ga je lani Nizozemska zbog ovog suđenja izručila Hrvatskoj.

Za obranu sa slobode Stjepanović je položio 200.000 kuna na račun suda, a dao je i založna prava na dvije kuće kod Daruvara u vrijednosti od 800.000 kuna. Optužen je da kao zapovjednik policijske postaje na području pod okupacijom pobunjenih Srba od kolovoza do prosinca 1991. nije spriječio da se hrvatski civili protuzakonito muče i zatvaraju iako je to bio dužan učiniti.

Stjepanović je u obrani naveo da je do srpnja 1991. kao policajac radio u Zagrebu, nakon čega je premješten u Daruvar, da bi potom otišao u obližnje mjesto Pakrani gdje mu je bila obitelj. Porekao je da je sudjelovao u pobuni protiv Hrvatske, kao i u bilo kojim ratnim operacijama, a kazao je i da nikada nije dobio odluku kojom je imenovan zapovjednikom “milicije” u Đulovcu.

Ipak, neki svjedoci tvrde da je Stjepanović 1991. bio upravo na tom području i da je podređenima izdavao naredbe. Stjepanović je na početku suđenja kazao da je razumio za što se tereti te je dodao: – Nisam kriv! Anto Nobilo, njegov branitelj, u uvodnom je govoru kazao kako Stjepanović nije nasilna osoba te kako nije osobno sudjelovao u zlostavljanju zarobljenih civila.

Svjedok Boško Budimlija, ispitan 1995., kao i svi ostali svjedoci, tada nije spominjao optuženika kao osobu koja je osobno zlostavljala zarobljenike. Budimlija je tek na ispitivanju kod zamjenice ŽDO-a ove godine iskazao kako je Stjepanović osobno zlostavljao zarobljenike – ustvrdio je Nobilo. Kazao je da će tijekom suđenja dokazati da Stjepanović nije imao nikakvu pravnu niti faktičku zapovjednu moć.

- Zatvor je osnovan prije njegovog dolaska u tadašnje Miokovićevo, a osnovao ga je komandir čete teritorijalne obrane Jovan Carević, koji je bio i direktni zapovjednik svim policajcima iz sela. Policajci su bili lokalni ljudi i njihova moć i odlučivanje je proizlazila iz neformalne hijerarhije kakva postoji u svakom manjem mjestu, a Stjepanović je bio stranac i nije imao nikakvu moć nad tim ljudima – rekao je Nobilo. Dodao je da Stjepanović nije mogao ni spriječiti ni kazniti zločine. – No unatoč tome nekoliko se puta višim zapovjednicima žalio zbog postupanja tih ljudi, a zatvor je nakon nekog vremena ukinut. On sam je s obitelji napustio Miokovićevo čim je mogao te se preselio u Nizozemsku – rekao je Nobilo. Suđenje se nastavlja 31. siječnja.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.