D.I.C. Veritas

“Veritas”, 09.12.2015. – Saopštenje povodom ekshumacije srpskih žrtava u Gornjem Selištu

Prema jučerašnjem saopštenju hrvatskog Ministarstva branitelja, od 1. do 8. decembra 2015. godine sa dvije lokacije u mjestu Gornje Selište, u Sisačko-moslovačkoj županiji, u Hrvatskoj, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 56 osoba stradalih 1995. godine.

U saopštenju se navodi da su nakon „humane asanacije terena“ posmrtni ostaci pokopani na mjesnom groblju u Gornjem Selištu, te da su iz svih posmrtnih ostataka izuzeti uzorci za potrebe identifikacije metodom analize DNA, a potom su vraćeni u grobnicu do njihove identifikacije i sahrane u skladu sa željama članova porodice. Ekshumaciju je obavljala Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu branitelja RH, dok su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Republike Srbije i Međunarodne komisije za nestala lica.

Prema Veritasovim saznanjima, radi se o posmrtnim ostacima Srba sa područja Korduna i Banije, koji su stradali u agresiji hrvatskih oružanih snaga u avgusut 1995. godine (akcija „Oluja“) na zaštićenu zonu UN-a, poznatu kao sektor „Sjever“.

Prema „Popisu poginulih lica u akciji ’Oluja’ sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka“, kojeg je hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na lokaciji „Gornje Selište“ pokopano je 15 posmrtnih ostataka, od kojih 7 pod imenom, a ostali pod oznakom NN (nepoznat).

U dokumentu Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) „Izvještaj vojna operacija Oluja i poslije II. dio,  bivši UN sektor Sjever“, navodi se da se na lokaciji Gornje Selište ispod mjesnog groblja nalazi 47 grobnica u kojima su pokopani leševi osoba nastradalih za vrijme vojne akcije „Oluja“. Ti se humci nalaze južno od groblja a označeni su NN oznakama, dok na 6 krstova postoje imena pokopanih osoba (Kutlić Miloš, Vila Mile, Lončarević Stevo, Lončarević Ljuban, Stanić Đuro i Daić Dragan).

Dakle, na grobištu „Gornje Selište“ ekshumiran je 41 posmrtni ostatak više nego što se navodi u pomenutom dokumentu hrvatske strane, odnosno 9 više nego što se navodi u pomenutom dokumentu HHO-a.

Na području sektora „Sjever“ u akciji „Oluja“, prema VERITAS-ovim podacima, srmtno je stradalo 701 lice srpske nacionalnosti, među kojima  445 (63%) civila, od čega 206 (29%) žena, od kojih je do sada sahranjeno 256 (37%) lica, dok se 445 (63%) još vodi među nestalima.

Na području sektora „Sjever“, počev od 2001. godine, do sada je ekshumirano 297 posmrtnih ostataka (Dvor 64, Petrinja 160, Uštica 4, Gornje Selište 56 i 13 sa pojedinačnih lokacija), od kojih je do sada identifikovano 106 (35%) lica.

Na području sekotra „Sjever“ nalazi se još nekoliko zajedničkih grobišta (najmanje 55 u Glini, 15 u Šašu) i više pojedinačnih tzv. „vrtnih grobova“ (sa više od 30 posmrtnih ostataka) srpskih žrtava iz vremena „Oluje“.

U zadnjih četrnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše RSK ekshumirano je ukupno 1.347 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada  identifikovano 940 posmrtnih ostataka.

Na VERITAS-ovom spisku nestalih još se nalazi 1.866 lica srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu 1991. – 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.314 civila, od čega 509 žena. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još oko 320 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesest godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Porodice žrtava vrijeđa izraz „humana asanacija terena“, kojeg u svojim saopštenjima koristi hrvatska strana, jer taj izraz potpuno zamagljuje ko je i zašto prije asanacije pobio te ljude.

 

U Beogradu, 09.12.2015.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.