D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 20.06.2015, Saopštenje povodom ekstradicije Srbina Đorđa Stojakovića iz Irske u Hrvatsku

Danas se Veritasu iz Irske javila Dijana Stojaković i sopštila nam du su  irske vlasti 17. jula ove godine Hrvatskoj izručile njenog oca Đorđa Stojakovića (55), Srbina rodom iz Bobote kod Vukovara, za kojim je Hrvatska izdala nalog za hapšenje i izručenje po evropskom nalogu za hapšenje (European Arrest Warant Act 2003) pod optužbom da je devedesetih prošlog vijeka počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Đorđe je 3. juna prošle godine  uhapšen u Dablinu, gdje je živio od 2002. godine, ali je istog dana pušten iz pritvora da se brani sa slobode uz mjeru oduzimanja pasoša i  obavezu  da se tri puta nedjeljno javlja policiji.

Optužnicom vukovarskog Županijskog državnog odvjetništva u  iz decembra 2010. godine, Stojaković se tereti da je 19. novembra 1991. godine,  u Republici Srbiji, u blizini mosta Erdut – Bogojevo, gdje se zaustavio jedan autobus sa hrvatskim vojnicima, koji su zarobljeni u Vukovaru, kao pripadnik rezervnog sastava vojne policije JNA, zajedno sa više pripadnika iste jedinice, izveo iz autobusa sve  zarobljenike a zatim ih psihički i fizički zlostavljali, dok je on lično zlostavljao dvojicu.

Ime Đorđa Stojakovića nalazi se na spisku Državnog tužilaštva RH procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije. U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga  protiv njega otvorena u junu 2010, a optužnica podignuta u decembru iste godine zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Od Stojakovićeve ćerke doznajemo da je on u inkriminirano vrijeme bio aktivni pripadnik JNA  u činu starijeg vodnika  i da posjeduje državljanstvo i Hrvatske i Srbije.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 151 Srbin iz Hrvatske i bivša pripadnika JNA, od kojih su 49 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 20.07.2015.

Predsjednik:

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.