D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 21.04.2016., Saopštenje povodom ekstradicije srpskog generala Pavla Pantića

Poslije jučerašnje ekstradicije generala Pavla Pantića iz Crne Gore u Hrvatsku, Veritasu se javljaju bivši pripadnici JNA koji su 1991. i 1992. godine bili na službi u Vojnom kompleksu „Lora“ u Splitu, zbog čega smo odlučili da ovu informaciju damo kao javno saopštenje, a na osnovu dokumentacije sa kojom raspolažemo.

Presudom Okružnog suda u Splitu od 14. septembra 1993. godine (K-54/92) nepravosnažno su osuđeni pripadnici JNA: Mile Kandić, Nikola Mladenić, Nikola Ercegović, Dojčilo Isaković, Ljubiša Beara, Nikola Zdravković, Slobodan Tejić, Ljubo Šekuljica, Jovan Strugar, Tomislav Stamatović, Živomir Ninković, Pavle Pantić, Mladen Vučeljić, Petar Koljanin, Milan Urošević, Ilija Brčić, Dragan Jovin, Nedjeljko Stolić, Branislav Crnić, Dragiša Lekić, Zoran Gilić, Milomir Šuk, Miroslav Pejčić, Milan Kovač, Radosav Manojlović, Miljenko Jakovljević, Dane Kokotović, Dragan Tarbuk, Radovan Štetin, Risto Zekanović i Dragutin Horvat na kazne zatvora od 7 do 15 godina. Jedino je Nikoli Mladeniću suđeno u prisustvu, a svim ostalima u odsustvu.

Terete se: „da su od 14. septembra 1991. do 28. januara 1992. godine na širem području opština Splita, Trogira, Kaštela, Solina, Brača i Ploča, obnašajući dužnosti zapovjednika određenih komandi, službi i borbenih jedinica ‘okupatorsko sprsko-crnogorske vojske tzv. JNA’ naredili ili prenijeli naređenja potčinjenima o opkoljavanju svih gradova i civilnog stanovništva na području Splita i okolice, te naredili otvaranje vatre sa vatrenih položaja po gradovima, naseljima i civilnom stanovništvu, koje naredbe su potčinjeni i izvršili na način da su najprije uplovljavanjem ratnih brodova u vode splitsko-kaštelanskog akvatorija i okolice uz prijetnju upotrebom vatrenog oružja zabranili civilnom stanovništvu bilo kakvo uplovljavanje i isplovljavanje brodova i drugih plovila iz luke i gradova, a potom sa ratnih brodova i zrakoplova, iz 97. zrakoplovne brigade Mostar, artiljerijom iz vojnog kompleksa ‘Lora’ i kasarne ‘Ivo Purišić'  Divulje u združenim akcijama iz različitog naoružanja i kalibra otvarali vatru po gradovima i naseljima gađajući pri tom gospodarske, kulturne i druge civilne objekte…, čime su prouzročili smrt pet osoba, a šesnaest osoba je zadobilo teške tjelesne povrede i šest lake tjelesne povrede, te je nastupila imovinska šteta u ukupnom iznosu od najmanje 5.080.150 USA dolara, 18.777.836 DEM i 356.840.975 nerevaloriziranih HRD“, što je kvalifikovano kao krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Presudom Vrhovnog suda Hrvatske od 7. septembra 1994. godine (Kž 381/1994-3.) u odnosu na Milu Kandića, Nikolu Ercegovića, Dojčila Isakovića i Živomira Ninkovića preinačena je presuda tako što su im izrečene kazne od po 20 godina, te pored kazne, uključujući i Ljubišu Bearu, Jovana Strugara, Tomislava Stamatovića, Iliju Brčića i Dragana Jovina, izrečena im je i mjera sigurnosti protjerivanja stranca iz zemlje (s teritorije RH) zauvijek, dok je u odnosu na Nikolu Mladenića kazna sa 12 smanjena na 10 godina zatvora. U odnosu na ostale optuženike prvostepena presuda je ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, kakvo je stanje bilo i u martu 2013. godine.

Za svim optuženima Biro IP Zagreb je raspisao međunarodne potjernice na osnovu koje je u Rimu u novembru 2007. uhapšen Ilija Brčić, s tim da ga je u julu 2008. godine talijanski sud oslobodio i pustio na slobodu.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 155 Srba, od kojih su 53 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

General Pavle Pantić je šesti uhapšeni Srbin na području Crne Gore po potjernicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine i svi su izručeni u Hrvatsku. Po VERITAS-ovim saznanjima general Pantić je u zatvoru u Splitu, i dijeli ćeliju sa Draganom Vasiljkovićem zvanim “Kapetan Dragan” i generalom Borislavom Đukićem, koji je takođe izručen iz Crne Gore u Hrvatsku 8. marta ove godine.

Beograd, 21. april 2016.

 P R E D S J E D N I K

 Savo Štrbac

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.