D.I.C. Veritas

“Veritas”, 31.07.2014. – Saopštenje povodom hapšenja Bogunović Đuke

Juče, 30. jula ove godine, prilikom ulaska iz Makedonije u Grčku, na graničnom prelazu Dorjan, grčka policija uhapsila je Srbina Bogunović Đuku (48) sina Milana, rođenog u Glini, po međunarodnoj potjernici koju je raspisao Biro Interpola u Zagrebu zbog navodno počinjenog ratnog zločina na području Banije početkom devedesetih godina prošlog vijeka.  

Ovu informaciju Veritas je danas dobio od Đukine supruge, koja je zajedno sa njihove dvoje maloljetne djece bila prisutna prilikom njegovog hapšenja. Od supruge smo doznali i da je Đuka prije rata radio kao čuvar u Kazneno popravnom domu za maloljetnike u Glini, da je u avgustu 1995. godine izbjegao u Srbiju i da je zaposlen kao policajac u KPZ Padinska Skela, te da je i državljanin Srbije, sa čijim pasošem je i uhapšen na graničnom prelazu.

Protiv Bogunovića i još jedanaest Srba sa područja Banije, u odsustvu je vođen krivični postupak pred Županijskim sudom u Sisku zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a teretilo ih se za maltretiranje zarobljenih pripadnika ZNG-a i civila hrvatske nacionalnosti u zatvoru u Glini, za koja djela je bio osuđen još 1993. godine na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina i zbog kojeg djela je protiv njega i bila raspisana međunarodna potjernica. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je u februaru 2009. godine, po službenoj dužnosti, zatražilo obnovu krivičnog postupka protiv Đuke i njegove grupe, kojem zahtjevu je Županijski sud u Sisku i udovoljio. Međutim do novog suđenja nije ni došlo pošto je nadležni sud u toku obnove postupka, nakon odustanka tužitelja od optužbe, stavio izvan snage raniju osuđujuću presudu i odbio optužbu.

Prilikom zadržavanja na graničnom prelazu Bogunović je pokazao odbijajuću presudu, a Grčka granična policija je odmah poslala upit u Hrvatsku zbog čega nije povučena i potjernica pošto je broj sa potjernice odgovarao broju te presude. Iz Biroa IP u Zagrebu, umjesto zahtjeva za povlačenje potjernice, na grčku granicu šalju novu potjernicu uz obrazloženje da se protiv Bogunovića vodi još jedna istraga za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Grčka granična policija je tješila Bogunovića da je ovaj postupak Hrvatske protivan Evropskoj konvenciji o ekstradiciji i da će ga grčki sudija nakon saslušanja odmah pustiti. Međutim, grčki sudija u Solunu donosi odluku da ga zadrži u ekstradicionom pritvoru sve dok ne dobije dokumentaciju od nadležnog suda iz Hrvatske.

Ime Bogunović Đuke zaista se nalazi na najnovijem spisku Državnog odvjetništva RH procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prošle godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije. U tom dokumentu pored njegovog imena stoji da je istraga protiv njega i još dvadeset lica srpske nacionalnosti sa područja Banije otvorena 18.06.2002. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i da je samo nedjelju dana kasnije stavljena u prekid, u kojoj fazi se i danas nalazi. Veritas je došao do podataka da se u ovoj novoj istrazi Bogunović tereti da je od septembra do decembra 1991. godine u zatvoru u Glini maltretirao jednog zarobljenog hrvatskog policajca.

Bogunović je trinaesti uhapšeni Srbin iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim potjernicama za krivično djelo ratnih zločina.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšen 141 Srbin iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 41 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

 

Beograd, 31.7.2014.

    P R E D S J E D N I K

 Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.