D.I.C. Veritas

Vesti, 11.12.2018, VERITAS: Godišnjica ubistva 18 civila u Paulin Dvoru kod Osijeka

U noći između 11. i 12. decembra 1991. više pripadnika tadašnje 130. brigade Hrvatske vojske upalo je u kuću Andrije Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor kod Osijeka koja je u to vreme služila kao “kućni pritvor” za meštane srpske nacionalnosti i jedan Mađar, i iz automatskog oruđja i ručnim bombama ubilo 18 civila.

- Hrvatski vojnici su u ovu kuću upali u znak odmazde za smrt jednog svog saborca. Među njihovim žrtvama je bilo osam žena i četiri bračna para, a prosečna starost ubijenih je bila 64 godine. U ovoj “kući smrti” ostavljen je samo skalpiran leš Dare Vujnović (57), a tela ostalih su sakrivena na prostoru vojnog skladišta Lug kod Čepina, tako što je “grobnica” prekrivena sa starim rashodovanim vozilima – podseća Savo Štrbac, predsednik DIC “Veritas”.

Već sledećeg dana, kuća Andrije Bukvića je minirana i sravnjena sa zemljom, a iz svoje kuće, koja je bila pod stražom, odvedena je 81-godišnja nepokretna Milka Lapčević.

- Njeno telo je pronađeno početkom marta 1992. smrznuto u jarku u blizini sela Hrastin, oko 2,5 kilometra udaljeno od njene kuće – navodi Štrbac i dodaje da je o događajima u Paolin dvoru obavešten Glavni štab HV, ali je istraga pretvorena u strogo čuvanu vojnu tajnu.

- O ovom zločinu se ponovo počelo govoriti tek krajem novembra 1996. godine kada je tadašnji komadant Drugog zbornog područja, general Đuro Dečak, od tadašnjeg šefa Hrvatske izveštajne službe Miroslava Tuđmana tražio mišljenje o prelokaciji posmrtnih ostataka, a ubrzo posle toga, 12. decembra, počinje njihova ekshumacija i “pakovanje” u belu plastičnu burad. Sredinom januara 1997. godine, na sastanku koji je u strogoj tajnosti održan u Osijeku, za novu “grobnicu” paulindvorskih žrtava odabrana je oko 500 kilometara udaljena lokacija Rizvanuša na Velebitu, nedaleko od Gospića. Pod nadzorom Siguronosno – informativne službe (SIS), na čijem je čelu tada bio pukovnik Ante Gugić, i uz pratnju i znanje Kriminalističkog sektora Vojne policije, kojem je na čelu bio bojnik (major) Ante Glavan, transport “opasnog tereta” obavila je Karlovačka inženjerijska brigada HV-a – ističe Štrbac.

Tela nastradalih eshumirali su istažitelji Haškog tribunala 2002, a godinu dana kasnije su i identifikovani.

Za ovaj zločin, marta 2003. optužena su samo dvojica pripadnika 130. brigade HV kao neposredni izvršioci.

- Na suđenju, koje je potrajalo sve do 2013, pravosnažno su osuđena obojica optuženika: Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteškić na 11 godina zatvora. Iako je proteklo dvadestsedam godina od zločina u Paulin Dvoru, hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin još nikoga nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti, kao ni one koji su prikrivali, odnosno naredili, organizovali i realizovali premještanje posmrtnih ostataka žrtava – zaključuje Štrbac.

Prema popisu stanovništva iz 1991. u Paulin Dvoru je tada živelo ukupno 168 stanovnika od čega čak 87,50 procenata Srba. Na poslednjem popisu iz 2011. u naselju živi 76 ljudi, ali bez da se navodi njihova nacionalnost.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.