D.I.C. Veritas

Vesti, 04.03.2016., Generala Đukića izručuju Hrvatskoj

Da podsetimo, Đukić je uhapšen 18. jula prošle godine dok je “čekirao” kartu da sa suprugom iz Tivta poleti za Beograd jer su policijski i carinski službenici na toj graničnoj međi našli njegovo ime na poternici hrvatskog Interpola, staroj više od 20 godina. Njemu je odmah određen ekstradicioni pritvor i od tada je čamio u spuškom zatvoru:

- Uprkos ubedljivim i neoborivim dokazima da on nema nikakve veze sa zločinima koji mu se pripisuju, ostvarilo se, nažalost, strahovanje, i njegovo i moje kao njegovog branioca, da će ipak biti izručen Zagrebu – kaže Đukićev advokat Milorad Ivanović.

- Sve što sam mogao na krivično-pravnom i medijskom terenu učinio sam, ali je to očigledno bilo nedovoljno i tu više nema pogovora jer je ministrova odluka konačna.- kaže on.

Ivanović izražava žaljenje što se tako završilo i veliku zabrinutost za dalju sudbinu generala Đukića, tim pre što je i njegovo zdravlje dobrano načeto:

- On u Hrvatskoj, u to nema sumnje, neće i ne može imati zakonito, fer i pravično suđenje zbog opštepoznate činjenice – velike antisrpske histerije i mržnje prema Srbima – kaže Ivanović sa strepnjom i željom da Đukić istraje i izdrži u toj neravnoj borbi, da pobedi nepravdu i dokaže svoju nevinost.

Štrbac: Politička odluka

Direktor Veritasa Savo Štrbac s rezervom je prihvatio informaciju da će general Borislav Đukić biti izručen Hrvatskoj.

- Vrhovni sud Crne gore je presudio da postoje zakonski uslovi da se on izruči i Srbiji i Hrvatskoj, a pritvor mu ističe 18. marta. Ukoliko je crnogorski ministar zaista potpisao rešenje o izručenju Hrvatskoj, onda je to politička odluka čiji su motivi jasni. Crna Gora je kao kandidat NATO i EU odlučila da sebi ne stvara “neprijatelja” jer je Hrvatska član u obe organizacije i može da im na tom putu pravi probleme – ističe Štrbac.

Od maja 1992. godine, odnosno od povlačenja JNA sa prostora Srpske Krajine, Đukić je sve do aprila 1993. bio savetnik tada glavnokomandujućeg Milana Martića (osuđen u Hagu na 35 godina) i samo on je mogao da mu kao pretpostavljeni naređuje.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.