D.I.C. Veritas

Vesti, 05.06.2018, Ovo su nastradali Srbi iz Krajine identifikovani u Zagrebu

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u ponedeljak su identifikovani ostaci 20 krajiških Srba stradalih tokom rata u Hrvatskoj devedesetih. U šturom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije navodi se samo da je reč o posmrtnim ostacima Srba koji su prethodno eshumirani u više masovnih ili pojedinačnih grobnica u Zadru, Glini, Vrbovljanima, Šašu, Slunju i Šnjegaviću. Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” obelodanio je imena stradalih navodeći da je reč o žrtvama iz svih perioda rata, a ubijenih na području Severne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Zapadne Slavonije.

Prema saznanjima “Veritasa” identifikovani su: Branko Miloša Roknić (1928) iz Kordunskog Ljeskovca, Slunj; Ljubica Đurađa Milić (1952) i njena kćer Đurđica Petra Milić (1969) iz Blatuše, Vrginmost; Milan Steve Gruborović (1951) iz Malog Gradca, Glina; Neđeljko Branka Karan (1955) iz Kestenovca, Vojnić; MiloŠ Ninka Dejanović (1928) iz Ruševice, Slunj; Ilija Đure Dunović (1947) iz Primišlja, Slunj; Branko Mile Milković (1955) iz Plaškog; Bogdan Petra Logov (1920) iz Utolice, Kostajnica; Boško Rajka Knežević (1953) iz Šaša, Kostajnica; Jovanka Jovana Bokan (1924) iz Bosanskih Osredaka, Drvar; Vukosava Marka Rstić (1935) iz Bukovića, Benkovac; Ilija Jovana Lakić (1956) iz Biljana Donjih, Benkovac; Stevo Mile Cupać (1955) iz Korlata, Benkovac; Dušan Đurađa Jokić (1959) iz Gračaca; Todora Andrije Dukić (1909) iz Biljana Gornjih, Benkovac; Nikola Milana Srmzlić (1959) iz Ruševice, Slunj; Slavko Pavla Krajnović (1966) iz Prgomelje, Pakrac i Stanko Ignjatije Protić (1922) iz Šnjegavića, Slavonska Požega.

256 neistražene grobnice

Štrbac ističe da “Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 256 registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesettri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Predsednik “Veritasa”, Savo Štrbac navodi da su među identifikovanima i posmrtni ostaci Branka Roknića, Ljubice Milić i njene kćerke Đurđice Milić, Milana Gruborovića, Neđeljka Karana, Miloša Dejanovića, Ilije Dunovića i Branka Milkovića.

- Reč je o Srbima koji su eshumirani sa groblja u Glini, a svi su nastradali u periodu od 5. do 8. avgusta 1995. u izbegličkoj koloni na putu Glina – Dvor. Karakteristika ovog zločina nad izbeglicama u koloni je što su ubijani na najrazličitije načine: od dejstava artiljerijskih granata, avio bombi, hitaca iz vatrenog oružja, ali i klanjem nožem. U tome su najviše učestvovali pripadnici Hrvatske vojske, ali u jednom delu u saradnji sa pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – ističe Štrbac i podseća da je na put Glina-Dvor tada ubijeno najmanje 189 ljudi, a najviše Srba sa Korduna i iz Like.

- Više od dve trećine stradalih su civili – naglašava Štrbac i podseća da je u mestu Žirovac, na ovom putu, došlo i do orkestriranog napada na srpske izbeglice od strane nekoliko specijalih jedinica Hrvatske vojske.

- S jedne strane su ih napale “Crne mambe” u saradnji sa “505” Viteškom bužimskom brigadom Petog korpusa Armije BiH. Tada je ubijeno najmanje 67 ljudi, od čega 43 civila, među kojima je bilo 21 žena – podseća Štrbac.

- Od ukupnog broja stradalih kod Žirovca, do sada je identifikovano 23 lica, a ekshumirani su iz grupnih grobnica Petrinja, Dvor, Gornje Selište i Glina. O ovom napadu postoji i video zapis, snimljen od pripadnika 505. Bužimske brigade – kaže Štrbac.

Još 1.788 nestalih Srba

“Veritas” podseća da je u poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske i bivše RSK, BiH i Srbije, ekshumirano ukupno 1.500 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 1.087 posmrtnih ostataka.

- Na “Veritasovom” spisku nestalih još se nalazi 1.788 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991 – 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.283 civila, od čega 497 žena.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.