D.I.C. Veritas

Vesti, 05.11.2014., Hrvatska: Optužnica za ubistvo Srba posle Oluje

Državno tužilaštvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv penzionisanog pripadnika Hrvatske vojske Rajka Kričkovića (56) zbog ubistva tročlane srpske porodice Sovilj u selu Kijani kod Gračaca 1995. godine nakon akcije “Oluja”.
 
U saopštenju objavljenom na internet stranicama tužilaštva, navodi se da se optuženom stavlja na teret da je kao pripadnik 118. domobranske pukovnije HV iz Gospića od 15. do 28. avgusta 1995. u selu Kijani, ispred njihove kuće ubio civile R. S. i M. S. pucajući u njih, dok je M. S. zapalio zajedno s kućom i stokom.

 Iz Županijskog državnog tužilaštva u Rijeci naveli su samo inicijale žrtava, ali ne optuženog, ali hrvatski mediji saznaju da je reč o porodici Sovilj i Rajku Kričkoviću sa područja Zagreba, koji je poreklom iz sela Kijani. Kričković je optužen za ubistvo Mare Sovilj (73), njenog sina Rade (43) i kćerke Mire (45).

 Posle akcije “Oluja” u selu Kijani ubijeno je 14 civila srpske nacionalnosti. Do sada za to niko nije odgovarao.

 Riječko tužilaštvo tražilo je za optuženog 57-godišnjeg hrvatskog državljanina produženje pritvora u kojem se nalazi od hapšenja u junu ove godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.