D.I.C. Veritas

Vesti, 07.01.2014., Zagreb nastavlja da trguje mrtvima

Direktor Veritasa Savo Štrbac, ali i brojni predstavnici vladinih i nevladinih organizacija u Srbiji koje se bave problemom nestalih osoba šokirani su izjavom hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić koja je povlačenje tužbe za genocid uslovila porukom da “Srbija osigura podatke o nestalima”

 Prema dostupnim podacima, Hrvatska od Srbije traži informacije o 884, a Srbija od Hrvatske o 1.904 nestale osobe.  Međutim, direktor Veritasa tvrdi da je zvanični Beograd Zagrebu dostavio apsolutno sve podatke, uključujući i spiskove nestalih.

- Srbija više nema šta da ponudi Hrvatima – decidan je Štrbac. 

Bez manevarskog prostora

Reagujući na izjavu Vesne Pusić, njen srpski kolega Ivan Mrkić smatra da je jako malo manervarskog prostora da Hrvatska i Srbija problem tužbe i kontratužbe reše mimo suda.
– Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku je bilo bolje da uopšte nije podnosila tu tužbu i bolje je za obe zemlje da tužbe budu povučene. Iako Srbija nije inicijator tog procesa, spremna je na taj korak – ističe Mrkić.

I ostali sagovornici “Vesti” dele njegovo mišljenje.
Proslavljeni profesor zagrebačkog univerziteta, Svetozar Livada kaže da je Pusićkino uslovljavanje izrečeno na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu bilo “srknavljenje najradosnijeg hrišćanskog praznika”.

- Da je pitanje nestalih ključno u odnosima dve zemlje, onda Nemačka i Francuska nikada ne bi izgladile svoje odnose, a sama Nemačka bi zbog miliona ljudi koje je pretvorila u pepeo i dalje bila u potpunoj izolaciji. Uslov Hrvatske je licemerna ucena koja ne doprinosi stvaranju dobrosusedskih odnosa komšija – ističe profesor Livada.

 

I predsednik Komesarijata za izbeglice Srbije, Vladimir Cucić kaže da ni hrvatski ni srpski narod nemaju apsolutno nikakve koristi od tih tužbi, ali da je nemoguće ostvariti istinsko pomirenje ukoliko se ne reše apsolutno svi sporni problemi.

- Ne znam šta to Hrvatska još potražuje od Srbije po pitanju nestalih, ali znam da je Srba u toj zemlji nakon poslednjeg rata manje za 200.000 a da ni sada, 18 godina od kraja rata nisu pošteđeni “sekundarnog etničkog čišćenja” u šta ubrajam oduzimanje stanarskih prava, penzija, ali obnovu kuća. Ovo su teme bez čijeg rešavanja ne može doći do pomirenja – tvrdi Cucić.
 

Dostavili sve dokumente

Izvor “Vesti” koji je godinama radio na istragama sudbine nestalih i na otkrivanju grobnica u Srbiji, tvrdi da su Hrvatskoj ustupljeni apsolutno svi dokumenti, i to još pre nekoliko godina.

-I ne samo to. Svaki put kada se dođe do neke informacije o navodnoj lokaciji na kojoj mogu biti posmrtni ostaci hrvatskih državljana, istog trenutka se odlazi na to mesto i vrši iskopavanje – tvrdi izvor “Vesti”. Čedo Marić potvrđuje ove navode.
– Na svim dosadašnjim sastancima međudržavnih komisija na kojima su učestvovala i udruženja porodica nestalih, Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije je bio decidan da je Srbija dostavila Hrvatskoj apsolutno sva svoja dokumenta – naglašava Marić.

Predsednik Udruženja nestalih u Hrvatskoj Čedo Marić je prisustvovao božićnom prijemu u Zagrebu. On kaže da su svi bili zatečeni izjavom Vesne Pusić, ali da zbog protokola niko nije mogao da reaguje.

- Da sam imao prilike, još jednom bih postavio pitanje kako je moguće da je Hrvatska jedina zemlja u regionu u kojoj se ne vrši ekshumacija masovnih grobnica posle akcija Bljesak i Oluje. Prema našim podacima, najmanje je 260 takvih lokacija za koje se čak i ne zna da li će uopšte biti ekshumirane – ističe Marić.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.