D.I.C. Veritas

Vesti, 08.09.2021, Nema znakova života, ni ljudi, ni životinja

Danas se navršava 28 godina od hrvatske akcije “Spržena zemlja” kada je u samo nekoliko dana na području Medačkog džepa kod Gospića pobijeno i spaljeno sve što je imalo prefiks “srpsko”.

Hrvatska vojska je u napadu na srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj, smeštena južno i jugoistočno od Gospića, u bukvalnom smislu očistila ove krajeve od Srba. Sve koji nisu uspeli da pobegnu, hrvatske snage su pobile, uključujući čak i stoku i domaće životinje, a svu imovinu opljačkali, a zatim minirali ili popalili.

Prema podacima DIC Veritas u ovoj akciji stradalo je 88 Srba: 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila. Među žrtvama je bilo 17 žena, a među civilima 26 starijih od 60 godina.

Komadant Unprofora, general Žan Kot, 19. septembra 1993, posle kompletnog obilaska pomenutih sela, izjavljuje: “Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno.” Za etničko čišćenje odgovoran je bio general Rahim Ademi, ali on nije odgovarao, a pred sudovima u Hrvatskoj na najvišu kaznu, od šest godina, osuđen je jedino Mirko Norac. Trojica hrvatskih oficira kasnije su osuđena na po tri i pet godina robije zbog ubistva nekoliko civila. Svi drugi zločini do danas ostali su nekažnjeni.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.