D.I.C. Veritas

Vesti, 09.09.2014., ”Da se ne zaboravi Medački džep”

Udruženja porodica žrtava i nestalih održala su u ponedeljak parastos za stradale u operaciji Hrvatske vojske “Medački dzep”.

“Hrvatska posle 21 godine od ove akcije i 19 godina posle rata nije spremna da se suoči sa ovom tamnijom stranom svoje prošlosti. Ušla je u Evropsku Uniju prošle godine, a da nije rešila ove probleme. To je veliki problem Hrvatske, a samim tim i regiona”, rekao je Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

Savo Štrbac je istakao da je za ovo delo Haški tribunal otvorio istragu i podigao optižnice protiv tri hrvatska generala: Rahima Ademija, Mirka Norca i Janka Bobetka, kome zbog smrti optužnica nije uručena i postupak je obustavljen.

 ”Međutim, Haški tribunal nije sudio ni Ademiju ni Norcu, jer je predmet prepušten hrvatskom pravosuđu. U tom procesu, Rahim Ademi je oslobođen, a Mirko Norac je dobio kaznu zatvora od šest godina”, rekao je Štrbac.

 Savo Štrbac je naveo da je 2012. u Hrvatskoj uhapšeno pet pripadnika Devete gardijske brigade za delo u Medačkom dzepu, a dvojica su optuženi i njima se još uvek sudi.

 ”U Medačkom džepu ubijena je moja majka. Do današnjeg dana za ove zločine niko nije odgovarao, 36 srpskih civila od toga 17 žena je ubijeno”, rekao je Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije.

 Dragana Đukić, predsednica udruženja “Suza”, rekla je da se porodice osećaju ogorčeno i zaboravljeno.

 ”O ovome se ne priča, 88 ljudi koji su ubijeni kao da nikada nisu postojali. Mi želimo da se ovo nikad ne zaboravi i da se ne ponovi. Od 88 žrtava još uvek se 14 lica vodi se kao nestalo, ali sve su indicije da su i oni ubijeni i mi želimo da se oni dostojno sahrane”.

 Akcija Hrvatske vojske pod nazivom “Medački dzep” počela je 9. septembra 1993. godine. U ovoj akciji spaljena su i uništena sela Čitluk, Počitelj i Divoselo.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.