D.I.C. Veritas

Vesti, 09.09.2020, Srbe žive bacali u vatru

Dokumentaciono-informativni centar Veritasa podsetio je da se u sredu navršilo 27 godina od zločina nad Srbima u Medačkom džepu, odnosno podvelebitskim selima Divoselo, Čitluk i Počitelj.

– Nisam našao znakove života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno – izjavio je general Žan Kot, komandant Unprofora, 19. septembra 19993. posle obilaska pomenutih sela.

Savo Štrbac, predsednik Veritasa, kaže da je u ovoj akciji hrvatske vojske stradalo 88 Srba, od čega 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila.

– Među žrtvama je bilo 17 žena, a među civilima 26 starijih od 60 godina. U maju 2000. godine istražioci Haškog tribunala pronalaze još 11 leševa skrivenih u jednoj septičkoj jami – naglašava Štrbac.

Na listi neidentifikovanih je još sedam osoba, a 11 se i dalje vode kao nestali, među njima i sedmoro civila prosečne starosti 74 godine.

– U ovoj hrvatskoj akciji ranjenika uopšte nije bilo. Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tela na srpskoj strani od kojih su mnogima razbijene lobanje, odsecani delovi tela, a mnogi ubijeni hicima iz neposredne blizine ili tako što su živi bacani u vatru. Sve to upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih – kaže Savo Štrbac.

Hag je prvobitno za ovaj zločin optužio trojicu hrvatskih generala – Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca. Međutim, samo je Norac na kraju osuđen na šest godina zatvora.

Đorđe Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.