D.I.C. Veritas

Vesti, 10.07.2014., “Hrvatska prikriva zločin u Pakračkoj Poljani“

Suđenje bivšem hrvatskom funkcioneru Tomislavu Merčepu za ratni zločin nad Srbima u Pakračkoj Poljani 1991. godine preknuto je u četvrtak pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog nedolaska penzionisanog generala Karla Gorinšeka. Predsednik Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković smatra da prekid ovog suđenja predstavlja još jedan u nizu pokušaja Hrvatske da odugovlači proces i prikrije razmere zločina nad Srbima u Pakračkoj Poljani.

“U građanskom ratu između Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine u periodu 1991. do 1995. godine stvarni ratni zločin nad Srbima desio se upravo u Pakračkoj Poljani”, rekao je Žarković Srni, komentarišući prekid suđenja Tomislavu Merčepu pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog nedolaska penzionisanog generala Karla Gorinšeka.

 Žarković je podsetio da je bivši SUP Pakrac 1992. godine dostavio kompletan foto elaborat za 286 grobnica komandantu kanadske policije UNPROFOR-a koji je imao sedište u Okučanima, od kojih su 42 ekshumirane i gde je dokazano da su izvršeni ratni zločini nad Srbima.

 ”UN i Hrvatsko pravosuđe do danas nisu ništa konkretno preduzeli da se ekshumiraju sve grobnice i da se procesuiraju odgovorni za zločine u Pakračkoj Poljani”, zaključio je Žarković.

 Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” u jesen 1993. godine istražioci Tima za istraživanje zločina na području bivše Jugoslavije, na čelu sa Šerifom Basionijem, ekshumirali su 19 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u logorima Marino selo i Pakračka Poljana.

 U izveštaju Tima UN pisalo je da su žrtve srpske nacionalnosti, tri žene i 16 muškaraca kojima su ruke bile vezane žicom. Leševi su ponovo pokopani bez identifikacije u selu Kukunjevci, gde se i danas nalaze.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.