D.I.C. Veritas

Vesti, 11.02.2014., Kep do pravde peticijom

 

 

Supruga Dragana Vasiljkovića (Danijela Snedena), Nada Lukić Brus učinila je još jedan napor kako bi pokušala da supruga oslobodi iz zatvora. Ona je na portalu njnjnj.change.org pokrenula akciju sakupljanja potpisa na peticiju “Oslobodite Danijela Snedena”, adresiranu na glavnog državnog pravobranioca, senatora Džordža Brendisa i federalnog ministra pravosuđa Majkla Kinena.

“Zamislite sebe zatvorenog skoro devet godina, bez ikakve optužnice, presude ili bilo kakvog dokaza protiv sebe. Sada, zamislite da ste australijski državljanin u Sidneju koji sedi u samici maksimalno čuvanog zatvora. To, međutim, nije izmišljena priča, to je stvarnost Danijela Snedena”, piše Nada Lukić Brus o uslovima u kojima se nalazi njen suprug Dragan Vasiljković, koji je iza rešetaka zato što su hrvatske vlasti 2006. podnele zahtev za njegovo izručenje “zbog ispitivanja”.
 

Ko je gubitnik?

“Ovo je prvi put da se Australija suočava sa ovakvom situacijom. U situaciji kao što je ova odlučuje se i kako će drugi biti tretirani u budućnosti. Ako hrvatska vlada uspe, Australijanci i njihova prava su gubitnici. Svaki Australijanac može sada da bude na redu”, piše Nada Lukić Brus.

Supruga piše o svom mužu da je danas “59-godišnjak koji se doselio u Australiju iz Srbije 1969, kao tinejdžer postao australijski državljanin, kao mladić služio australijsku armiju. On je visokostručni pilot, golfer i strastven fotograf”. Gospođa Lukić Brus dalje navodi da je “godine 1991, kada je rat između hrvatske i srpske populacije izbio u Krajini, Sneden u Jugoslaviji vodio svoj biznis sa čarter avionima”.

“Posle toga, članovi vlade Srpske krajine predložili su mu da pomogne vojnu odbranu, da bi se civili zaštitili od agresije. Najbolji način za odbranu bila je bolja obuka i on je vodio nastavu pune obuke na prostoru kojim je rukovodio oko jedne godine. Postao je poznat po imenu Kapetan Dragan. Od mnogih gledan kao heroj, Sneden je ustanovio najveću humanitarnu fondaciju u istočnoj Evropi, Fond Kapetana Dragana, s ciljem da pomaže svim žrtvama rata u Jugoslaviji, bez obzira na njihovo etničko ili versko poreklo”.

 

Vasiljkovićeva supruga dalje objašnjava da su nevolje njenog muža počele “klevetničkim člankom objavljenim na prvoj strani ‘Australijena', pod naslovom ‘Komandir srpskih odreda smrti živ i zdrav i podučava golf u Pertu’.

 Snideen je odlučio da pokrene sudski postupak protiv kartela Mardokovih medija. Proces je trebalo da počne u februaru 2006, ali je grubo zaustavljen”.

Podsećajući da je 19. januara 2006. Sneden uhapšen u Sidneju zbog zahteva Hrvatske za njegovu ekstradiciju, supruga ističe činjenicu da je zahtev navodio samo njegovo ispitivanje, “ali je hrvatska vlada odbila da dođe i ispituje australijskog državljanina na australijskom tlu”.

“Umesto toga, istrajali su na sprovođenju zahteva za ekstradiciju i žalbi na australijskim sudovima, prouzrokujući finansijske troškove i Snedena i australijskih poreskih obveznika.

 Ovaj zahtev za izručenje izdat je uprkos činjenici da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, pošto je proveo široku istragu, i formalno saopštio da Sneden nije osoba od interesa za procesuiranje”.

Uskraćena ljudska prava

Lukić navodi da Vasiljković nije bio u mogućnosti da iznese dokaze o svojoj nevinosti pred australijskim sudom, da su mu uskraćena osnovna ljudska prava kao australijskog državljanina koga skoro devet godina drže u zatvoru bez optužnice i dokaza protiv njega, kao i da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, što je “presudom potvrdilo veće Federalnog suda Australije”.
“On provodi dane u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u Parkliju (Sidnej) među osuđenim ubicama, masovnim ubicama i silovateljima. Tu nema pravde”, poručila je Nada Lukić Brus, tražeći podršku javnosti zahtevima za hitno oslobađanje Danijela Snedena i zatvora, kao i odbacivanje hrvatskog zahteva za izručenje, a na osnovu razloga koje je navela.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.