D.I.C. Veritas

Vesti, 11.12.2015., Hag bio slep za ubistva Srba

Ekshumacija tela 56 Srba iz masovne grobnice u Gornjem Selištu kod Gline nije ništa drugo nego nastavak smišljene taktike Hrvatske da se o zločinima nad Srbima što manje priča, ali i da se potpuno relativizuje i razvodni tačan broj civila i vojnika srpske nacionalnosti ubijenih tokom akcije “Oluja”, tvrdi za “Vesti” Savo Štrbac, direktor Informaciono-dokumentacionog centra Veritas.

- Hrvatska od početka negira da su tokom “Oluje” počinjeni ratni zločini, a Veritas i ja lično smo zbog podataka koje iznosimo stavljani na stub srama i nazivani lažovima!

Identifikovana 681 žrtva “Oluje”

Prema zvaničnim hrvatskim podacima, dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 1.081 osobe stradale u akciji “Oluja”, od kojih je identifikovana 681. U Hrvatskoj su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 5.056 žrtava, od kojih je identifikovano njih 4.090.

Sad se ispostavlja da su sva naknadna hrvatska otkrića o broju ubijenih Srba veća od naših procena! Zvanična Hrvatska sve ove godine tvrdi da je tokom “Oluje” ubijeno četrdesetak ljudi, a samo u ovoj grobnici kod Gline je više Srba od broja kojim su baratali advokati Ante Gotovine u Hagu – kaže Štrbac za “Vesti”.

Prema njegovim rečima, za grobnicu u Gornjem Selištu kod Gline Hrvati su obavestili Beograd još u martu 1996. godine.

- Tada je navedeno da je u njoj 15 tela, od čega je sedam identifikovano. Međutim, brojka je očigledna rasla, što ne čudi jer su se ubistva Srba događala i godinama posle “Oluje” – podseća Štrbac.

On kaže da ga čudi to što u zvaničnom izveštaju hrvatske komisije za nestale 2010. godine grobnica kod Gline uopšte nije spomenuta.

- Ubistva u tom delu Hrvatske nikada nisu bila predmet interesovanja ni u Haškom tribunalu. U Hrvatskoj dosad ne samo što niko nije osuđen, već nije započet proces ni za jedan predmet u kome bi se sudilo odgovornima za smrt tih ljudi – ističe Štrbac.

Prema podacima Veritasa, na prostoru bivšeg UN sektora Sever nalazi se još nekoliko neistraženih grobnica u kojima se nalaze ostaci oko 210 Srba ubijenih u “Oluji”.

- Samo u Glini su postojale tri zajedničke grobnice i to na starom pravoslavnom i katoličkom groblju, kao i na novom gradskom groblju. Mada je bilo logično da se to sada istraži, Hrvatska iz nekog svog razloga to ipak nije učinila – naglasio je Štrbac.

 

Đ. Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.