D.I.C. Veritas

Vesti, 11.12.2018, Veritas: U Zagrebu identifikovano troje Srba

Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio je da su u Zavodu za sudsku medicinu kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu danas identifikovani posmrtni ostaci troje Srba stradalih maja i avgustra 1995. na području Banije i Zapadne Slavonije.

- Danas su identifikovani Stevo Dmitra Božić (58) iz Okučana koji je kao civil poginuo 1. maja 1995. u akciji “Bljesak”, a njegovi posmrtni ostaci su pod imenom bili pokopani u zajedničkoj grobnici u Okučanima sa još 33 posmrtna ostatka, a eshumiran je decembra 2010. Takođe, danas su eshumirana tela Save Nikole Ćeran (81) i njenog sina Mlađana (67) iz Unčana kod Dvora, koji su kao civili ubijeni 7. avgusta 1995. u akciji “Oluja”. Njihovi posmrtni ostaci su bili pokopani u grupnoj grobnici u Petrinji među 160 posmrtnih ostataka, odakle su ekshumirani u junu 2007. godine. Prababu Savu i dedu Mlađana identifikovao je Zoran Ćeran, kojem su pripadnici Petog muslimanskog korpusa armije BiH 14. februara 1992. na Suvoj međi, pred njegovim očima, ubili oca Dragana i još nekoliko rođaka i komšija, a njega teško ranili – ističe Savo Štrbac, predsednik “Veritasa”.

Prema podacima ove organizacije u poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.173 posmrtnih ostataka.

- Na “Veritasovom” spisku nestalih nalazi se još 1.782 Srba nestalih od 1991. do 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.285 civila, od čega 496 žena. “Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 232 registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesettri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije – naglašava Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.