D.I.C. Veritas

Vesti, 12.11.2018, Kep na slobodi od decembra?

Slađana Čanković, pravni zastupnik Dragana Vasiljkovića, Kapetana Dragana, otkriva za “Vesti” da će Županijski sud u Varaždinu 14. novembra odlučivati o službenom zahtevu da se njen klijent pusti na slobodu jer je odležao dve trećine zatvorske kazne.

- Sudsko veće će 14. novembra video-linkom i saslušati Vasiljkovića, ali ne postoji precizan rok kada bi mogli da donesu presudu – kaže Čanković.

Savo Štrbac, direktor Veritasa i član tima odbrane Kapetana Dragana za “Vesti” dodatno pojašnjava razloge pravne zavrzlame i mogući ishod ove sudske sednice.

- Sve se zaista oteglo, ali prevashodno zbog letnjih odmora i kasnije određivanja nadležnosti postupajućeg suda. Taj zahtev je podnet krajem avgusta, odnosno čim je Vasiljković prebačen u zagrebački Remetinec, ali tada nadležnom Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Međutim, čim je prebačen u Lepoglavu i taj zahtev je prebačen na odlučivanje Županijskog suda u Varaždinu, mada je odluka suda morala da bude mesec dana od dobijanja zahteva – objašnjava Štrbac i navodi da će o prevremenom puštanju na slobodu odlučivati tročlano sudsko veće na čelu sa nadležnim sudijom koji je zadužen za izvršenje kazne.

- Sudsko veće će ocenjivati više “parametara”, a ključan je njegovo vladanje u zatvoru, odnosno izveštaj ustanove u kojoj trenutno izdržava kaznu. Međutim, sudije se mogu rukovoditi i drugim uslovima poput onog da “izrečena sigurnosna mera nije postigla svrhu” ili zbog “drugih razloga” koje sud oceni “opravdanima”. Istovremeno, Vasiljković će na ovoj sednici biti prisutan posredstvom video-linka, a svaki od sudija će imati mogućnost da mu postavi pitanja – navodi Štrbac i dodaje da je posle te odluke moguće uložiti žalbu o kojoj će razmatrati Vrhovni sud Hrvatske, ali da će se sve odvijati po hitnom postupku.

- Sa pravosnažnošću te odluke, postupajući sudija ima rok od tri dana da donese rešenje o puštanju na slobodu, a potom zatvorska uprava ima još tri dana da tu odluku sprovede u delo. Očekujem da bi u slučaju pozitivnog ishoda, Kapetan Dragan mogao da se nađe na slobodi najranije u decembru ove godine.

U slučaju da ovaj zahtev bude odbijen, Vasiljković istog trenutka ima mogućnost da podnese svoj zahtev da bude pušten na slobodu, a procedura će biti ista.

“Kvaka” u celoj priči je da bi ukoliko i taj zahtev bude odbijen, on mogao da podnese sledeći tek za godinu dana, što u praktičnom smislu znači – onda kada se već nađe na slobodi jer je odležao svih 13,5 godina zatvora na koliko je osuđen u Splitu.

- I tu bi onda bilo dosta kontroverzi, jer hrvatski zakon omogućava da zatvorenik može da traži prevremeni otpust i tri meseca pre nego što zvanično odleži propisanu kaznu. Ali nadam se da nećemo doći do takvom scenarija – ističe Štrbac.

Dobar tretman u zatvoru

Slađana Čanković je pre desetak dana posetila Vasiljkovića u Lepoglavi i kaže da je on zadovoljan tretmanom i uslovima u zatvoru.

- Nema nikakvih problema i ne žali se ni na šta. Vreme provodi uglavnom čitajući i trenirajući, a na dvojak način razmišlja o predstojećoj sednici na kojoj se odlučuje o njegovom prevremenom puštanju na slobodu. I veruje da bi morao biti pušten, a opet, zbog dosadašnjeg iskustva, sumnja da će do toga sada i doći – kaže Čanković.

 

Đ. Barović – Vesti

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.