D.I.C. Veritas

Vesti, 14. 09. 2022, U “Oluji” stradalo samo 44 civila

Posle revizije broja ubijenih Srba tokom trajanja NDH, a posebno u logoru Jasenovac, u Hrvatskoj je uveliko počela i manipulacija s ubijenim u vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Pero Kovačević, ekspert hrvatskog pravosuđa u procesu koji se pred Haškim tribunalu vodio protiv hrvatskih generala predvođenih Ante Gotovinom, nedavno je izjavio da je tokom i posle akcije “Oluja” ubijeno ukupno 44 civila, odnosno gotovo 100 puta manje nego što su do sada utvrdile i mnoge nevladine organizacije, ali i zvanične institucije u ovoj zemlji.

Kovačević je izjavio da ovu tvrdnju zasniva na oslobađajućoj presudi Haškog tribunala u procesu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača u kojoj je oborena tvrdnja Tužilaštva da je tokom “Oluje” ubijeno oko 320 pripadnika srpske nacionalne manjine jer je u tom sudskom postupku dokazima utvrđeno i usuglašeno da je reč o 44 ubijstva koja su počinili pripadnici oružanih, odnosno policijskih snaga Hrvatske.

Ovi podaci se kose ne samo sa podacima nevladinih organizacija u Hrvatskoj već i podacima DORH – državnog tužilaštva Hrvatske.

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac kaže da je u pitanju čista manipulacija i da Kovačević nije jedini koji pogrešno predstavlja oslobađajuće presudu hrvatskim generalima u Hagu.

– Isto tvrdi i jedan od Gotovinih advokata Luka Mišetić, koji od 2015. drži predavanja po Hrvatskoj kako je u “Oluji” ubijeno samo 44 srpska civila i da je to dokazano haškom presudom. Reč je o klasičnoj manipulaciji i pokušaju da se, kao u slučaju broja ubijenih u NDH, sačeka da prođe dovoljno vremena, pa da se i taj zločin potpuno relativizuje – ogorčeno ističe Štrbac.

On objašnjava da podmuklost ove manipulacije leži u činjenici da se Haški tribunal, u optužnici protiv trojice generala, nije uopšte bavio utvrđivanjem broja ubijenih civila tokom akcije “Oluja” već samo jednim njenim delom u Sektoru Jug i to kako bi dokazali postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

– Ta optužnica je u više navrata skraćivana, ali je na kraju u presudi utvrđeno da je u Sektoru Jug ubijeno 320 srpskih civila, od kojih je za 44 nesporno utvrđeno da su ih ubili pripadnici hrvatske vojske i policije. Nije baš za ponos Hrvatima da se hvale da su u Haškom tribunalu bilo šta dokazali ili pobedili jer od osmoro sudija koji su učestvovali u prvostepenoj i drugostepenoj presudi petorica je tvrdilo da je postojao jasan udruženi zločinački poduhvat. Čak je i za tog turskog sudiju – jednom od trojice koji su glasali suprotno, ako je verovati sudiji Harkofu, veoma je diskutabilno pod kojim uslovima je glasao kako je glasao – ističe Štbac.

Evidencija Veritas

Na evidenciji Veritasa nalaze se imena 1.881 poginulih i nestalih Srba iz akcije “Oluja” i posle nje. Od tog broja 66 odsto su civili, odnosno 1.233 Srba. Oko tri četvrtine njih je bila starija od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 30 odsto žena (555 ubijeno), a četiri petine su bile starije od 60 godina. Od ukupnog broja žrtava do sad je rasvetljena sudbina 1.227 osoba, dok se na evidenciji nestalih vodi još 654 (35 procenata) osoba, od čega 494 (76 odsto) civila.

U Samoboru neće “četnike”

Oglas za rad u jednoj piceriji u Samoboru postao je hit na društvenim mrežama zato što je vlasnik uslovio je za posao zabranjeno da se prijavljuju “četnici iz Niša”, kao i radnici iz Pakistana i Bangladeša.

Fejsbuk je zbog govora mržnje obrisao ovaj oglas, a u ponovljenoj objavi je navedena “blaža varijanta” u kojoj je navedeno da ne žele “istočne susede koje zastupa i brani Pupavac”.

Portal Indeks je kontaktirao vlasnika picerije koji je objasnio da može da zaposli koga hoće i da ne smatra da je to rasistička izjava.

Savo Štrbac kaže da je ovakvih i sličnih “objava” na svakom koraku u Hrvatskoj, a posebno u onim sredinama gde je “jako važno” da se neko dokaže kao “vrhunski domoljub”.

– Na svakoj strani ima budala, a u Hrvatskoj se baš mogu pohvaliti brojem šovinista. Očigledno je da je u nekim sredinama popularno biti protiv Srba i da je moguće da se dokažete u svojoj sredini samo ukoliko psujete sve što ima prefiks srpsko – ističe Štrbac.

 

Đorđe Barović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.