D.I.C. Veritas

Vesti, 15. 02.2022, Hrvati sude samo Srbima!

U četiri specijalizovana suda u Hrvatskoj ovog meseca zakazan je rekordan broj suđenja za ratne zločine, a na tom spisku su isključivo Srbi! Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas, ističe da je u februaru zakazano 18 suđenja sa čak 88 optuženih Srba i da je taj “crni rekord” poslednji put zabeležen 2020, kada je u jednom mesecu održano 20 suđenja.

– Nažalost, i pored toga što je od kraja rata prošlo 26 godina, u Hrvatskoj je procesuiranje Srba i bivših pripadnika JNA zbog navodnih ratnih zločina postalo svakodnevica poput saobraćajnih nesreća, a zbog ove “poplave” novih slučajeva, te procese više ne prate ni mediji niti NVO organizacije – upozorava Štrbac.

Suđenja su zakazana u četiri Županijska suda – Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, a Štrbac objašnjava da je mahom reč o optužnicama koje su podizane od 2015. do 2020. godine.

Naslovna strana dnevnika Vesti Foto: Vesti, screenshot

– Za samo jedan proces optužnica je podignuta 1997, a svi ostali su nastali na osnovu optužnica koje su stupile na snagu poslednjih pet-šest godina. Od 88 optuženih u ovim predmetima, protiv 80 njih se sudi u odsustvu – kaže Štrbac.

Objašnjava i da u moru tih suđenja ovog meseca nema nijednog “zvučnog predmeta”, a da je najveći “Kninski zatvor”.

– Pred sudom u Splitu je optužen rekordan broj Srba – njih 40. U ostalim slučajevima reč je o ratnim zločinima u kojima je optužena po jedna ili dve osobe. Karakteristika svih tih predmeta je da među optuženima ima najviše onih koji su do sada redovno dolazili u Hrvatsku ili je zapravo nikada nisu napuštali.

Štrbac navodi da je pre samo nekoliko dana, 8. februara, izrečena presuda Milanu Ivanoviću i Vladimiru Vezmiru koji su bili optuženi za maltretiranje zarobljenika na Ovčari.

– Njih dvojica nikada nisu napuštali Vukovar, čak su u ovom gradu bili neki funkcioneri. Prvi je dobio 3,5, a drugi dve godine zatvora, mada je minimalna zaprećena kazna za ratne zločine u Hrvatskoj – pet godina. Nije u Hrvatskoj neuobičajeno da sudovi izriču i manje kazne, ali isključivo kada je reč o ratnim zločinima Hrvata, pa je tako Mihajlo Hrastov za hladnokrvno ubistvo 13 Srba na Koranskom mostu dobio četiri godine, jer je sud uzeo u obzir “njegovo učešće u Domovinskom ratu i brojna odlikovanja”. U slučaju Srba – olakšavajuća okolnost je uglavnom ta što protiv njih nemaju dokaze – ogorčen je Štrbac.

On dodaje da su od početka ove godine uhapšena trojica Srba.

– Podignuto je osam novih optužnica za navodne ratne zločine. Poslednji uhapšeni je Milorad Trivunović zvani Trile iz Novog Čeminca, kod Belog Manastira, kamiondžija koji je sve ove godine vozio ne samo širom Evrope, već je nesmetano prolazio i kroz Hrvatsku.

Predsednik Veritasa naglašava i da je u slučaju Trivunovića reč o potpuno novim optužnicama i osobama koje se do sada nisu nalazile ni na jednom spisku procesuiranih.

– I to je najveći problem za prognane Krajišnike. Hrvati su još za vreme rata počeli, a sada su usavršili strategiju u kojoj su sudski procesi mnogo efikasniji i od tenkova i od pušaka. Procesuiranjem ovolikog broja Srba šalje se jasna poruka da niko nije bezbedan i da mogu da se nađu u zatvoru samo ako neko na njih upre prstom ili na osnovu rekla-kazala.

Nažalost, kada ih pritvore kreće pakao i za njih i za njihove porodice i po običaju samo oni koji imaju novca da angažuju dobre advokate na kraju i budu oslobođeni, što je veoma tužno – zaključuje Štrbac.

Svaki treći – oslobođen

Štrbac navodi i apsurd da hrvatski mediji svako hapšenje Srba bombastično proprate naslovima “uhapšen monstrum”, a kada se taj isti “zločinac” na kraju oslobodi – niko ne napiše ni slovo.

– Statistika pokazuje da je svaki treći Srbin, koji je isporučen na osnovu Interpolove crvene poternice, na kraju bio oslobođen. Krajem januara ove godine presudom Županijskog suda u Zagrebu, u ponovljenom postupku, nepravosnažno je oslobođen optužbe Veljko Stjepanović (1959), rodom iz Pakrana kod Daruvara, koji je na osnovu hrvatske poternice u martu 2017. uhapšen u Holandiji, odakle je uskoro bio ekstradiran u Hrvatsku, gde mu se sudilo u prisustvu. Niko sem Veritasa nije objavio da je oslobođen krivice – navodi Štrbac.

Sumorne brojke

Prema podacima Veritasa, tokom poslednje dve godine, zbog navodnih ratnih zločina, uhapšeno je 16 Srba iz Hrvatske.

– Najviše hapšenja je izvršeno na području sremsko-baranjskog područja, a čak njih deset su živeli i radili u Hrvatskoj. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 26 pripadnika bivše JNA i SVK, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Đorđe Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.