D.I.C. Veritas

Vesti, 15.11.2013., Neizvesno izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj

 

Draganu Vasiljkoviću uskraćena je propisana procedura tokom dugog procesa za izručenje u Hrvatsku, potvrđeno je na Federalnom sudu Australije. Ovakva odluka sudije Dženifer Dejvis znači da bi ceo proces ekstradiciju mogao da počne ispočetka, i da Vasiljkoviću predstoji nova i duga pravna bitka.

Presuđujući po žalbi advokata Dragana Vasiljkovića, podnetoj Federalnom sudu u Melburnu u septembru, sudija Dejvis je u petak saopštila da je bivšem komandiru srpskih vojnih snaga u Hrvatskoj trebalo omogućiti pristup korespondenci razmenjivanoj između australijskih i hrvatskih vlasti. Ova prepiska odnosila se na njegove tvrdnje da je izručenje politički motivisano i da on u Hrvatskoj, kod svojih bivših ratnih neprijatelja, neće dobiti pošteno suđenje.
Sudija je takođe utvrdila da je Vasiljković trebalo da bude informisan o tome da je u komunikaciji između Australije i Hrvatske navedena mogućnost da bi protiv njega mogle da budu podignute dodatne optužbe, uprkos uveravanju da bi mu se sudilo samo za krivična dela navedena u zahtevu za izručenje.

Nakon što su hrvatske vlasti januara 2006. godine zatražile njegovo izručenje zbog navodnog ratnog zločina, on je uhapšen i najveći deo od sedam godina koje su usledile proveo je u zatvoru.

Od početka, on je vodio pravnu bitku da spreči svoj povratak u zemlju koju je napustio sa 14 godina i vratio se kao odrasla osoba da organizuje srpske jedinice u balkanskom ratu devedesetih godina.

Njegov poslednji pokušaj da se suprotstavi ekstradiciji sadržavao je tri osnovne postavke: da je isteklo vreme u kome je mogao da bude izručen, da mu je uskraćena proceduralno pravo na pošteno suđenje (pristup korespondenciji dve vlade), kao i da su, u svetlu Ženevske konvencije, u njegovoj slučaju napravljene pravne greške.

Gospođa Dejvis odbacila je dve tačke, a prihvatila onu o uskraćivanju prava na uvid u za njega važnu dokumentaciju.

Vasiljkovićev advokat Den Mori pred sudom je kazao da ova odluka sudije Federalnog suda može da znači da bi proces za izručenje njegovog klijenta mogao da počne – ispočetka.

Sudija Dejvis odredila je 21. novembar kao rok za pravne zastupnike obe strane da predaju svoje predstavke na njenu odluku.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.