D.I.C. Veritas

Vesti, 17.03.2016., Krvavi tragovi “Tigrova”

Dok je u Hrvatskoj ovaj predlog samo nastavio međustranačka prepucavanja, dotle u Dokumentaciono-informativnom centru Veritas upozoravaju da je general Medved bio na čelu jedinice koja je bila aktivna u mnogim, do sada neprocesuiranim događajima kako u Hrvatskoj, tako i u BiH.

- U posebnom fajlu koji imamo o aktivnostima “Tigrova” nalazi se čitav niz događaja u kojima su učestovali, a za posledicu su imali zločine koji do danas nisu istraženi ili procesuirani – kaže Savo Štrbac i navodi da je ova jedinica u operaciji “Bljesak” 1995. godine učestvovala na pravcu sela Roždanik, Gornji i Donji Rajić, Lađevac, Borovac i Bodegraj.

- U svakom od ovih sela je bilo najmanje po nekoliko žrtava, a samo u Donjim Rajićima je 2012. godine ekshumirana masovna grobnica sa 28 posmrtnih ostataka. U Bosni su učestvovali u operaciji “Skok 2” i “Ljeto 95” oko Dinare, gde je takođe bilo dosta žrtava, mahom civila koje smo još tokom rata razmenjivali sa hrvatskom stranom – navodi Štrbac.

Pripadnicima “Tigrova” do sada je dva puta suđeno u Hrvatskoj i to za slučajeve “Novska 1” i Novska 2”.

U prvom predmetu trojica vojnika iz ove jedinice je 21. novembra 1991. godine upala u kuću Miša i Sajke Raškovića, da bi zatim doveli i njihove komšije, Mihajla Šeatovića i Ljubana Vujića. Prvo su ih mučili, a zatim ubili. U prvostepenom postupku svi su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, prvooptuženi na 20 godina, ali su u ponovljenom postupku, 2013. godine oslobođeni.

Zločini u “Oluji”

Savo Štrbac ističe da su “Tigrovi” u celokupnom sastavu i s kompletnom borbenom tehnikom bili angažovani i tokom akcije “Oluje” sa zadatkom da preseku RSK na dva dela i spoje se sa Petim korpusom Armije BiH.

- Oni su uspeli u tom zadatku, a njihove akcije su uglavnom bila “čišćenja terena” od zaostalih srpskih, uglavnom civila. Ti zločini nisu pomenuti ni rečju u haškim optužnicama protiv hrvatskih generala i kad tad će morati da budu procesuirani – ističe Štrbac.

U procesu “Novska 2”, za sasvim drugi zločin takođe počinjen u Novskoj, dvojica pripadnika “Tigrova” je te iste godine osuđeno na 10, odnosno devet godina zatvora zbog ubistva majke i kćerke, Vere i Goranke Mileusnić, kao i njihove komšinice Blaženke Slabak.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.