D.I.C. Veritas

Vesti, 23.02.2016., Pakrac: Kako je počelo, pašće i neka glava

Jovan Matijević (23) iz Šeovice kod Pakraca brutalno je pretučen u noći između petka i subote samo zato što je u jednom kafiću u Okučanima na džuboksu pustio narodnu novokomponovanu ljubavnu pesmu.

“Osveta” za Vukovar: Goran Labus

- Među razularenom masom koja me je tukla bilo je i onih koji su pretili da će otići po pušku i “ubiti četnika”, dok su drugi vikali da će me zaklati slomljenim staklom – ispričao je kasnije novinarima ovaj mladić.

Ovo je poslednji u nizu međunacionalnih incidenata u Hrvatskoj za poslednjih nekoliko meseci.

Dogradonačelnik Pakraca Goran Labus ističe za “Vesti” da je ovaj mladić nastradao samo zato što je u Vukovaru prebijen jedan Hrvat.

Likovanje na obe strane

Ovakvi incidenti koji se “uvoze” iz Zagreba odgovaraju podjednako i Hrvatskoj i Srbiji. Svaka zemlja gotovo da likuje kada se dogodi incident u kome neko strada, i to je užasno, kaže Đenero.

– Jovana su pretukli iz Bosne doseljeni Hrvati. Svaki od njih ima po 40-50 godina. Na sreću, on je došao u društvu prijatelja, Hrvata koji je uspeo da ga izvuče, inače bi posledice bile mnogo gore. U ime srpske zajednice već smo tražili od policije i tužilaštva da reaguju – kaže za “Vesti” Labus.

On dodaje da je pogoršana bezbednosna situacija rezultat sve oštrije retorike koja se može čuti u Saboru, i to ne samo od Hrvata, već i srpskih predstavnika.

- Da se razumemo, Milorad Pupovac ne priča ništa napamet. Sve što kaže je u pravu, ali ne shvata da se ta pojačana retorika jako loše reflektuje na terenu, među običnim ljudima. Uostalom, da nije bilo njega i SDSS-a, Hrvatska nikada ne bi ušla u EU, jer ne bi prošla poglavlje 23 o poštovanju ljudskih prava – kaže Labus.

I po mišljenju političkog analitičara iz Zagreba, Davora Đenera, najveći problem je što se politička prepucavanja iz glavnog grada Hrvatske na najgori način reflektuju u malim sredinama.

- Često obilazim područja Banije, Korduna i Like gde su Srbi nekada činili većinu i tamo se na delu može videti pravi suživot, politička korektnost, ali za to nije zaslužna Hrvatska, već činjenica da su i Hrvati i Srbi u istoj situaciji, sve ih jednako muči siromaštvo – ističe Đenero.

S druge strane, predsednik SDSS-a, Vojislav Stanimirović ocenjuje za “Vesti” da ono što su “desničarski orijentisane hrvatske partije obećavale tokom predizborne kampanje, sada se sprovodi u delo”.

- Tih incidenata ima sve više. U Vinkovcima je osvanuo grafit sa mojim imenom i poziv da se “četnici” proteraju. Bez sumnje se bezbednosna situacija sve više pogoršava zbog čega država hitno mora da reaguje, inače će na kraju pasti i neka glava. Nažalost, to je posao nove Vlade Hrvatske, ali pokazuje se da ona postoji samo na papiru i da je nesposobna da bilo šta radi – zaključuje Stanimirović.

Iz verbalnog u fizičko nasilje

Hrvatski analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocenjuje da je incident sa mladićem iz Pakraca kulminacija verbalnog nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, koje je sad prešlo u fizičko obračunavanje.

- Hrvatska predsednica mora da ima jasniji stav povodom fizičkog nasilja između Srba i Hrvata. Ne može onda da kaže: “Jeste tuku i vaši i naši, i to nije dobro.” Takve poruke jednostavno nisu dovoljne – smatra Puhovski.

 

Đ. Barović – Vesti

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.