D.I.C. Veritas

Vesti, 23.11.2016., Ima još 305 grobnica

Nadležni organi Hrvatske otpočeli su u ponedeljak na Gradskom groblju u Zadru ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije Oluja, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica

Očekuje se da će proces ekshumacija na ovom groblju trajati oko pet radnih dana, te da će od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Kočenje

Savo Štrbac upozorava da je Hrvatska i do sada kočila proces ekshumacija i identifikacija nestalih, pa je teško očekivati da će pristati i na pronalaženje masovnih grobnica.

“Sprovođenjem ekshumacija na Gradskom groblju u Zadru nastavlja se proces ekshumacija na ovom groblju, koji je započet 26. aprila 2013. godine i trajao je do 3. maja 2013. godine, kad su ukupno ekshumirani posmrtni ostaci 56 lica”, navedeno je u saopštenju. Za direktora Veritasa Savu Štrbca ovo je iznenađujuća vest zato što je Hrvatska tvrdila da je potpuno istražila gradsko groblje u Zadru.

- Doduše, i ta ekshumacija je pokazala da je 20 tela više nego što su govorili i podaci Veritasa. Koliko smo upoznati, hrvatska Komisija zapravo sada nastavlja da istražuje područje gradskog groblja – ističe Štrbac.

Prema podacima Veritasa, od 7.263 poginulih i nestalih, nerešena je sudbina za još 1.858 Srba. Od ovog broja, 1.484 je ekshumirano, a 1.091 osoba je identifikovano.

- Hrvatska priznaje postojanje još 106 “grobnih mesta”, koje tek treba da se istraže, ali naši podaci govore da ih je najmanje tri puta toliko, tačnije 305. U toj brojci su i tzv. vrtne grobnice koje su nastale tako što su rođaci ili komšije ukopale ubijenog. Međutim, istovremeno, treba obratiti pažnju i na “nestale” – odnosno pojedinačne grobove Krajišnika jer prema našim podacima, od ukupnog broja nestalih i ubijenih, u toj kategoriji je 1.153 Srba – navodi Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.