D.I.C. Veritas

Vesti, 25. 05. 2022, U subotu 16. Krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor

16. krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor, 28. maja 2022. Foto: Vesti

16. krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor, 28. maja 2022. Foto: Vesti

Udruženje Srba iz Hrvatske zajedno sa Asocijacijom izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnim klubom “Slavonija” iz Inđije i eparhijom Sremskom, u subotu, 28. maja kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, organizuje tradicionalnu manifestaciju – 16. Krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor “Krušedolska zvona 2022”.

Ovom događaju će u 9. 30 časova prethoditi liturgija i parastos u manastirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice, za sve Srbe poginule i nestale Srbije tokom 20. veka, a služiće vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom sremske eparhije.

Nakon svečanog ručka u manastirskoj trpezariji, na pozornici ispred manastira održaće se prigodan kulturno-umetnički program.

– Program predstavlja smotru duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pevačkih grupa i više KUD-a koja čuvaju i neguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. U programu osim glumaca i pesnika učestvovaće i više izvornih pevačkih grupa i KUD-a sa područja Republike Srpske – kaže generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske,
Milojko Budimir.

On objašnjava da ovogodišnje okupljanje Krajišnika ima poseban značaj zbog obeležavanja 100 godina od ujedinjenja pokrajinskih srpskih crkava i uspostavljanje Patrijsršije srpske.

– Već sada je ostvarena naša ranija zamisao da ovo saborovanje preraste u Svesrpski sabor kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sećanje na zavičaj i našu bogatu istoriju. Financijski, tehnički i organizaciono i ove godine sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu – kaže Budimir i dodaje organizatori očekuju da se na ovogodišnjem Saboru, osim izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelja iz Srbije, očekuje dolazak sunarodnika iz zemalja u regionu kao i iz dijaspore.

Organizovan prevoz

Milojko Budimir ističe da zbog velikog interesa, organizatori su obezbedili prevoz za sve izbegle i prognane koji nemaju drugog načina da prisustvju ovom druženju, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na telefon Udruženja Srba iz Hrvatske: +381 11/3231 994.

Đorđe Barović – Vesti

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.